Elazığ'da Başak Cengiz için eylem: Devlet, korumadığı için öldürülen her kadından sorumludur

Elazığ Kadın Meclisi, İstanbul'da katledilen Başak Cengiz için bir araya geldi. Açıklamada, "Devlet, korumadığı için öldürülen her kadından sorumludur" denildi.

Google Haberlere Abone ol

Ardıl Batmaz

ELAZIĞ - Ankara'dan İstanbul'a 1 aylık eğitim için gelen mimar Başak Cengiz, sokak ortasında kılıçla öldürüldü. Cengiz’i kılıçla öldüren zanlı Göktuğ Boz tutuklanırken, Elazığ Kadın Meclisi, Öğretmenevi'nin önünde basın açıklaması yaptı.

Sokak ortasında öldürülen Başak Cengiz, boşanma aşamasında olduğu erkek tarafından katledilen Hanife Demirci, birlikte olduğu erkek tarafından öldürülen Neslihan Batur için toplandıkları söyleyen il temsilcisi Betül Oğuz, “Kadınlar artık bu ülkede yolda yürürken hiç tanımadıkları erkekler tarafından sadece 'kadın olduğu için direnemeyeceği düşünülerek' öldürülüyor" dedi.

Oğuz, erkeklerin güçlerinin kadınlara rahatlıkla yeteceğini düşündüren şeyin "toplumsal cinsiyet eşitliğini reddeden, kadın düşmanı politikalar üreten iktidar ve 'kadına yönelik şiddet yasalarla engellenemez' diyen bakanlar" olduğunu söyledi.

'KADINLAR SOKAKTA, İŞYERİNDE, EVDE ÖZGÜR OLACAK'

"Hayatın her alanında tehlikede olan ve öldürülen kadınların sorumluluğunu, görevi yapması gereken bütün yetkililer üzerine almalıdır" diyen Oğuz şöyle konuştu:

"Devlet, korumadığı için öldürülen her kadından sorumludur. Kadınları şiddetten korumayan yetkililer, failleri cesaretlendirse de bizler özgürlük mücadelemizden, haklarımızdan, kazanımlarımızdan asla vazgeçmeyeceğiz. İktidarın kadın düşmanı politikalarına karşı biz her cümlemize İstanbul Sözleşmesi ile başlayacağız. Buradan bir kez daha söyleyelim: İstanbul Sözleşmesi'nden vazgeçmiyoruz. İstanbul Sözleşmesi yaşatır. Kadınlar sokakta, işyerinde, evlerinde özgür olacak. Başka Başaklar olmasın diye 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddetle Uluslararası Mücadele Günü'nde il il meydanlardayız. Buradan bütün kadınlara çağrımızdır. Gelin 25 Kasım'da meydanlarda buluşalım. İstanbul Sözleşmesi ile başlayan cümleler kuralım. Türkiye'de ve dünyada kadınların mücadelemizle özgür yaşayacağını meydanlarda gösterelim. Bütün kadınları 25 Kasım'da eylemlerimize bekliyoruz. Bu mücadelede hiçbir kadın asla yalnız yürümeyecek."