El Chapo'nun oğullarına dava: 'İnsanları kaplanlara yedirmişler'

ABD Adalet Bakanı Garland, aralarında Meksikalı uyuşturucu kaçakçısı "El Chapo"nun üç oğlunun da olduğu 28 kişiye fentanil ticareti yaptıkları gerekçesiyle yasal işlem başlatıldığını açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Adalet Bakanı Merrick Garland, Meksika merkezli Sinaloa kartelinin liderleri hakkında fentanil ticareti yaptıkları ve kaçak yollarla ABD'ye fentanil soktukları gerekçesiyle yasal işlem başlattıklarını duyurdu. Uyuşturucu ticareti suçlaması getirilen 28 kişi arasında ABD'de tutuklu bulunan Meksikalı uyuşturucu kaçakçısı "El Chapo"nun üç oğlu Ivan Guzman Salazar, Jesus Guzman Salazar ve Joaquin Guzman Lopez de var.

Vice haber sitesinin aktardığına göre, Garland, kartelin iki üyesinin fentanilin ne kadar güçlü olduğunu test etmek için uyuşturucuyu bağladıkları kişilerin üzerinde denediklerini söyledi. Sanıkların 'öldürme emri aldıkları bir kadına fentanil vererek aşırı dozdan öldürdüklerini' aktaran Bakan, kartelin tetikçilerinin 'bazı kurbanlarını ölü ve canlı olarak' El Chapo'nun 'Los Chapitos' olarak bilinen oğullarına ait iki kaplana yedirdiğini' kaydetti.

4 ÇİN VATANDAŞI HAKKINDA YASAL İŞLEM

ABD Uyuşturucuyla Mücadele Dairesi (DEA) Başkanı Anne Milgram da konuya ilişkin açıklamasında, El Chapo'nun oğulları hakkında, "Amerikalıları zehirlediklerini ve öldürdüklerini biliyorlar. Hiç umursamıyorlar çünkü milyarlarca dolar kazanıyorlar. Açgözlülükleri şoke edici ve sınır tanımıyor" dedi. 

ABD Adalet Bakanlığı'nın açıklamasında, Çin merkezli Wuhan Shuokang Biological Technology ve Suzhou Xiaoli Pharmatech adlı kimya ve ilaç şirketlerinin, Sinaloa karteline fentanil üretiminde kullanılan maddeleri sağladığı ifade edildi. Bu şirketlerde söz konusu maddelerin satışlarını yaptığı iddia edilen ve kimlikleri kamuoyuyla paylaşılmayan dört Çin vatandaşı hakkında da hukuki işlem başlatıldı. 

Bakanlık, hakkında dava açılan 28 kişiden 23'ünün Meksika'da, dördünün Çin'de, birinin ise Guatemala'da olduğunu açıkladı. Bu şüpheliler hakkındaki hukuki işlemlerin New York, Chicago ve başkent Washington'da yürütüldüğü kaydedildi.

OVIDIO GUMAN LOPEZ, MEKSİKA'DA TUTUKLANMIŞTI

2019'da ABD'de tutuklanan El Chapo'nun oğullarından Ovidio Guzman Lopez de Meksika'da 5 Ocak'ta düzenlenen ve 30 kişinin hayatını kaybettiği operasyonda yakalanmıştı.

ABD fentanil kaçakçılığı da dahil 6 farklı suçtan dava açtığı ve müebbet hapis talep ettiği Ovidio'nun iadesi için Meksika'ya başvurmuştu. Ovidio Meksika'da yüksek güvenlikli Altiplano Hapishanesi'nde tutuluyor. (DIŞ HABERLER)