'El Cezire, İsrail'de yayın yapamayacak'

İsrail Başbakanı Netanyahu, Katar merkezli El Cezire televizyonunun 'faaliyetinin durdurulması için yeni yasaya uygun olarak derhal harekete geçme niyetinde' olduğunu söyledi.

El Cezire'nin Katar'ın başkenti Doha'daki merkez ofisi. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail Meclisi, merkezi arabulucu ülkelerden Katar'da bulunan El Cezire kanalının İsrail'de yayın yapmasını engelleyecek yasa tasarısını ikinci ve üçüncü oylamada onayladı. Beyaz Saray, kararı 'endişe verici' olarak nitelendirirken, Hamas'tan yapılan açıklamada, bu kararın 'gerçeklerin örtülmesi için bir intikam kararı' olduğu belirtildi.

NETANYAHU: DERHAL HAREKETE GEÇME NİYETİNDEYİM

AA'nın aktardığına göre, İsrail Meclisi, 1 Nisan Pazartesi günü yapılan oturumunda 'İsrail'in ulusal güvenliğine zarar verdiği' gerekçesiyle hükümete yabancı basın kuruluşlarını kapatma yetkisi tanıyan ve kamuoyunda 'El Cezire tasarısı' olarak bilinen tasarıyı ikinci ve üçüncü oylamada kabul etti. Başbakan Benjamin Netanyahu, sosyal medyadan yaptığı paylaşımda, El Cezire'nin İsrail güvenliğine zarar verdiğini, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarına 'aktif' olarak katıldığını ve İsrail askerlerine karşı kışkırtıcı dil kullandığını savundu.

Kanalın bundan sonra İsrail'de yayın yapamayacağını duyuran Netanyahu, "Kanalın faaliyetinin durdurulması için yeni yasaya uygun olarak derhal harekete geçme niyetindeyim" ifadelerini kullandı. Netanyahu, İsrail İletişim Bakanı Shlomo Karhi ve Ofir Katz başkanlığındaki Meclis Komisyonu üyeleri öncülüğünde desteklenen ve Meclis'te onaylanan yasa tasarısını memnuniyetle karşıladığını belirtti.

Yasa tasarısı, İletişim Bakanı'na 'ulusal güvenliğe zarar verdiği gerekçesiyle bir basın organının' yayın platformlarından kaldırılması, İsrail'deki ofislerinin kapatılması, ekipmanlarına el koyulması, internet sitelerine erişiminin engellenmesi yetkisi tanımlıyor.

BEYAZ SARAY: DOĞRUYSA ENDİŞE VERİCİ

Beyaz Saray Sözcüsü Karine Jean-Pierre, günlük basın brifinginde, İsrail Meclisi Knesset'in El Cezire ile ilgili kararını değerlendirdi. Jean-Pierre, İsrail'in Katar merkezli El Cezire kanalının yayınlarını durdurma kararını, "Eğer doğruysa endişe verici bir adım" şeklinde yorumladı.

Jean-Pierre, ABD yönetimi olarak her zaman ve her yerde basın özgürlüğünü savunduklarını ve savunmaya devam edeceklerini kaydederek El Cezire örneğinde de bakış açılarının değişmediğini belirtti. ABD'li Sözcü, konuya ilişkin olarak, "İsrail'in ne yapıp ne yapmayacağı konusunda sizi onlara yönlendiriyorum fakat eğer (haberler) doğruysa endişe verici bir adım. ABD olarak dünyanın farklı yerlerinde görev yapan gazetecilerin işlerini destekliyoruz ve buna Gazze'deki çatışmaları aktaran basın mensupları da dahil. Dolayısıyla eğer bu haberler doğruysa bu bizi endişelendirir" değerlendirmesinde bulundu. 

HAMAS: GERÇEKLERİ ÖRTMEK İÇİN ATILMIŞ BİR İNTİKAM ADIMI

Hamas da El Cezire'nin İsrail'de yayın yapmasını yasaklaması öngörülen yasayı eleştirerek kararı 'gerçeklerin örtülmesi için atılmış bir intikam girişimi olarak' niteledi.

Hamas'tan yapılan açıklamada, İsrail meclisinin kararı kabul etmesine tepki gösterildi. Kararın, Netanyahu'nun işlemiş olduğu korkunç suçlar ve gerçeklerin örtülmesi çabasını gösterdiğine dikkat çekilen açıklamada, "El Cezire'nin yasaklanması gerçeklerin örtülmesi için bir intikam kararıdır" denildi. Açıklamada, "Bu intikamcı karar, faşist işgalin gazetecilere ve haber çalışmalarına uyguladığı kısıtlama, abluka ve terör hamleleri ve onlara karşı işlenen suç ve ihlallerin taçlandırılmasıdır" ifadelerine yer verildi.

Hamas'ın açıklamasında ayrıca uluslararası kamuoyu ile basın kuruluşlarından 'Siyonizm tarafından işlenen suçların dünyaya duyurulması ve vahşi tutumlarının ortaya konması için işgal güçlerinin niyetlerini kınamaları' talep edildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)