Çiftçiden hükümete çağrı: Tarım sigortası afetleri de kapsamalı

Adana'da tarladaki ürünü önce don ve sel, ardından sıcak ve poyraz, son olarak da geçen hafta fırtına ve yağış vurdu. Özellikle yüzde 80'e varan oranda rekolte kaybı olan narenciyede yüksek oranlı fiyat artışları bekleniyor. Zor durumdaki çiftçilerin en büyük sorunlarından birisi ise tarım sigortasının iklim krizinden kaynaklı afetleri kapsamaması.

Google Haberlere Abone ol

Armağan Kabaklı

ADANA - Türkiye'nin tarımsal üretimini büyük oranda karşılayan Adana'da ocak ayında bu yana afetler arka arkaya geldi. Çiftçiler büyük zarara uğrarken, rekolte kaybı nedeniyle tarımsal ürün fiyatlarının ve dolayısıyla market fiyatlarının artması bekleniyor.

NARENCİYEDE YÜZDE 80 KAYIP

Adana Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu üyesi Cahit İncefikir, özellikle narenciyede yüzde seksene yakın kayıplar olduğunu açıkladı. Kendisi de narenciye üreticisi olan İncefikir “Önümüzdeki günlerde limondan, portakala narenciye fiyatları artacak” diyor.

Bu yıl çiftçilerin iklim krizinden kaynaklı afetlerden (sel, fırtına, don, sıcak ve dolu) dolayı çok büyük sıkıntılar çektiğini aktaran İncefikir, bahçesinde hiç ürün kalmayan narenciye üreticisinin ağaçlarını korumak adına ilaçlamaya devam ettiğini belirterek, "Hiç gelir elde edemeyecek olan üretici için bu büyük bir maliyet. Üretimin sürdürülebilirliği için doğal afetlerden zarar gören üreticinin zararının karşılanması ve desteklenmesi önem arz ediyor" diye konuştu.

TARIM SİGORTASI DOĞAL FELAKETLERİ DE KAPSAMALI

Mayıs ayının ikinci yarısındaki yüksek sıcaklıkların tarım alanlarını olumsuz etkilediğini anlatan İncefikir, şunları anlattı: "Sıcak ve poyrazın yarattığı olumsuz koşullar sonucunda bölgemizdeki narenciye ve zeytinde ciddi hasarlar oluştu. Afetler artık kader değil bir gerçeklik. Küresel iklim değişiklikleri nedeniyle bu ve benzeri doğa olayları bundan sonra da yaşanacak. Doğa olaylarını kader gibi görme alışkanlığı terk edilmeli. Bunun için bütün ürünleri kapsayan geniş tabanlı, devlet tarafından kontrol edilen bir düzenlemenin mutlaka yapılması gerekiyor. Çiftçiye maliyeti düşük sigorta güvencesi sağlanmalı. Çiftçilerin en büyük sorunlarından birisi de tarım sigorta sisteminin doğal afetleri kapsamaması. Bu durumu, üretimin geleceği açısından endişe verici."

Kırsal alanlarda yaşayanların gelir seviyelerinin yükseltilmesi gerektiğini söyleyen İncefikir "Bunun için de tarımsal üretimin ana maddesi olan toprak ve su potansiyelinin üretime döndürülmesi, üretim faaliyetlerinin düzenli, sürekli ve etkin olarak yürütülmesi, gerekli tarımsal yatırımların yapılmasına bağlıdır" tespitinde bulundu.

'DÜNYADA UYGULANAN SİSTEM İNCELENSİN'

Dünyada çeşitli ülkelerde uygulanmakta olan ve tarım sektöründe bir istikrar politikası aracı olma niteliği taşıyan gelir sigortası sisteminin incelenmesini talep eden İncefikir "Türkiye’de uygulanma olanaklarının değerlendirilmesi önemlidir. Gelir koruma sigortası, verim ve fiyat sigortasının birleşiminden oluşmaktadır. Böylece, üreticiyi hem verimdeki azalmalara, hem de ürün fiyatlarındaki negatif yönlü hareketlere karşı korumaktadır" dedi.

NARENCİYE TEMİNİNDE ZORLUKLAR YAŞANACAK

Seyhan Ziraat Odası Yönetim Kurulu Üyesi İncefikir, Adana ve bölgede narenciye kaybının bu yıl gelişen doğa olayları nedeniyle özellikle erkenci çeşitlerde olmak üzere yüzde 80'i bulduğunu vurgulayarak, "Rekolte kaybına oranla arz talep dengesi örtüşmeyeceği için hem çiftçi hem de vatandaş açısından olumsuz durum ortaya çıkacak. Vatandaş bu yıl narenciyeyi hem teminde sıkıntı yaşayabilir hem de yüksek bedel ödemek zorunda kalabilir" diye konuştu.

Etiketler adana çiftçi rekolte