Bakanın söylemediği dış ticaret açığı yüzde 104 arttı

Dış ticaret mayıs ayında yüzde 40 düştü. Açıklamasında bu veriyi vermeyen Ticaret Bakanı Pekcan, kıyaslamayı bir önceki aya göre yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin dış ticareti, korona virüsü salgının da etkisiyle büyük düşüş gösterdi. Ticaret Bakanlığı'nın verilerine göre ihracat mayıs ayında yıllık yüzde 40,9 düşerken, ithalat da yüzde 27,7 azaldı. Dış ticaret açığı yıllık yüzde 104,2 artışla 3 milyar 442 milyon dolar oldu.

Mayıs ayında 9 milyar 964 milyon dolarlık ihracat 13 milyar 406 milyon dolarlık da ithalat yapıldı.

PEKCAN EN KÖTÜSÜ GERİDE KALDI

Bakan Pekcan, konuyla ilgili Twitter hesabından paylaşımda bulundu.

Mayıs ayı dış ticaret verileriyle Türkiye'nin ihracatında en kötünün geride kaldığını ve toparlanmaya başlanıldığını öne süren Pekcan, şu bilgileri verdi:

"Mayısta ihracatımız, Kovid-19 etkisiyle dış talebin azalması, resmi tatiller nedeniyle çalışma günü eksikliği ve 2019'daki yüksek baz etkisiyle yıllık bazda düşüş göstermesine rağmen nisana göre yüzde 10,84 arttı

İhracatın ithalatı karşılama oranı 8 puan artışla yüzde 66,3'ten yüzde 74,3'e yükseldi. Bununla beraber, mayısta iş günü bazında ihracatımız nisana göre yüzde 28,8 artışla 540,5 milyon dolara çıktı. Mayısta nisana göre, AB'ye ihracat yüzde 17,3 yükselirken, Fransa'ya yüzde 71,5, Belçika'ya yüzde 57,9, İngiltere'ye yüzde 54,7, ABD’ye yüzde 45,6 artış gösterdi."

Pekcan, lokomotif sektörlerin ihracatında da hareketlenme başladığını vurgulayarak, mayısta bir önceki aya göre otomotiv sektöründe yüzde 95,5, hazır giyimde yüzde 45,4, tekstilde yüzde 35,5, savunmada yüzde 33,9 ihracat artışı görüldüğünü ifade etti.

Geçen ay ara malı ve yatırım malı ithalatının toplam ithalatın yüzde 91,2'sini oluşturduğunu belirten Pekcan, şu değerlendirmelerde bulundu:

"Bu durum önümüzdeki dönemde üretim ve ihracat artışı için önemli bir öncü göstergedir. Ülkemizde ve geleneksel ihracat pazarlarımızdaki kademeli normalleşmeyle birlikte sanal fuar, sanal ticaret heyetleri gibi dijital atılımlarımız ve desteklerimizin de etkisiyle ihracatımızın haziran ayından itibaren toparlanmaya devam etmesini bekliyoruz."

(EKONOMİ SERVİSİ)

Etiketler Açık dış ticaret