İstanbul'da 15 günde 15 bin inşaat işçisi işten çıkartıldı

Korona virüsünü fırsat bilen inşaat şirketleri faturayı işçilere kesti. İşçilerin yasal hakları da verilmiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü nedeniyle binlerce inşaat işçisi işsiz kaldı. İstanbul'da sadece 15 günde çalışan sayısı 50 ve üzeri olan 726 işletmeden 15 bin 191 inşaat işçisi işten çıkartıldı. Devrimci Yapı İş İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası, “İnşaatlarda ölümle burun buruna çalışan inşaat işçileri şimdi de korona virüsü salgını ile işsizlik açlık arasına şıkışmış durumdalar” açıklamasını yaptı.

Devrimci Yapı İş İnşaat ve Yol İşçileri Sendikası, İstanbul'daki işten çıkarma sayısı Türkiye geneline oranlandığında tablonun daha da ağır olduğu uyarısı yaptı.

Sendika, işçilerle ilgili bu dönemde ortaya çıkan sonuçları şöyle sıraladı:

-İşçilerin tamamına yakını hiçbir yasal hakkı ödenmeden işten atıldı.

-Yine bu işçilerin tamamına yakını memleketlerinden uzakta, yaşam alanı şantiyeler olan işçilerdi.

-Yaşam alanı şantiyeler olan bu işçiler, toplu halde yemek yedi, hiçbir hijyen koşulunun sağlanmadığı konteynırlarda uyudu.

-Hiçbir işçiye test yapılmadı ve test yapılmadan bazı işçiler yine toplu halde otobüslere bindirilerek yaşadıkları şehirlere gönderildi.

-Çoğu işçi işten atıldıktan sonra kendi imkanları ile memleketlerine dönmeye çalıştı ve bu yolda yine virüse karşı hiçbir önlem alınmayan araçlarla seyahat etti.

-Bazı şantiyelerde yüksek ateşli işçiler olmasına rağmen işçiler toplu halde çalıştırılmaya devam ettirildi, sonra işten atıldı.

'İŞTEN ÇIKARMALAR YASAKLANMALI'

Dev Yapı İş, hükümete işten çıkartmaların yasaklanması için çağrıda da bulundu: “Bu veriler hiçbir anlam ifade etmeyen rakamlardan ibaret olmayıp, işçilerin tazminatları dahi verilmeden ve virüs taşıyıcısı olup olmadıkları dahi test edilmeden işten atıldıklarını gösteren verilerdir. Bu işçiler bugün gelirsiz bırakılarak hem açlıktan hem de virüsten ölme gerçeği ile baş başa bırakılmıştır. Dahası bu işçilerin yanlarına gittikleri aileleri de virüs ve açlıkla baş başa bırakılmıştır.

Bu durum kabul edilemez. İşten atmak yasaklanmalıdır, işsizlik fonundan yararlanma koşulları kolaylaştırılmalı ve bilim insanlarının uzmanların önerileri dikkate alınarak süreç şeffaf bir şekilde yürütülmeli.”

(DUVAR)