McKinsey ve Oxford Economics'ten korona virüsü için üç senaryo

Danışmanlık şirketi McKinsey ile Oxford Economics, korona virüsünün dünya ekonomisine olası etkileri konusunda üç senaryodan oluşan bir rapor hazırladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yayın hayatına yeni başlayan Haftalık Gazete'nin 3'üncü sayısında dünyaca ünlü yönetim danışmanlığı şirketi McKinsey in bir raporu yayınlandı. Rapordaki korona virüsün bundan sonraki seyrine dair iyimser, kötümser ve daha kötümser senaryoları çizildi.

Yazıdan bir bölüm özetle şöyle:

.

"Birinci senaryo en iyimser senaryo. Bu senaryoda, vaka sayısının artmaya devam edeceği, bu artışlar nedeniyle de ekonomide toplam talebin düşeceği öngörülüyor. Ancak diğer ülkelerin de Çin’in yakaladığı türden bir virüsle mücadele başarısını birkaç hafta içinde yakalaması durumunda, kamuoyunun sakinleşebileceği düşünülüyor. Fakat buna rağmen belli bir yaşın üzerindeki nüfusun evlerinden çıkmaması, virüs görülen ülkelerde şirketlerin çalışanlarını zorunlu izne çıkarması veya evden çalışmaya teşvik etmesi gibi nedenlerle gerek üretimde gerekse tüketimde ciddi yavaşlama bekleniyor. McKinsey’in Oxford Economics’le birlikte yaptığı çalışma, küresel ekonomik büyümenin yüzde 2.5’tan yüzde 2’ye düşeceğini öngörüyor.

...

İkinci senaryo salgın nedeniyle evlerine kapanmak zorunda kalan insanların davranışlarında büyük bir değişim olabileceğini varsayıyor. Virüse karşı bu tepkinin salgının görüldüğü şehirlerde 6-8 hafta, salgının daha az görüldüğü yerlerde ise 3-4 hafta sürmesi öngörülüyor. Bu durumda talepteki keskin düşüşün küresel ekonominin büyüme hızını yarı yarıya düşürebileceği, küresel ekonominin durgunluğa girmese bile ciddi bir yavaşlamaya gireceği düşünülmüş.

....

McKinsey’in üçüncü senaryosu olabilecek en kötümser senaryo. Bu senaryoda virüsün mevsimsel olmadığının ortaya çıkması, Çin’de bitti sanılan salgının yeniden başlaması, dünyanın geri kalanının virüsle başa çıkmakta zorlanması ve salgının küresel düzeyde bir “pandemik”e dönüşmesi ihtimali göz önüne alınmış. Tabii böyle bir sarkma halinde dünya ekonomisi durgunluğa giriyor.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYIN

Etiketler ekonomi virüs korona