BDDK'nin bazı yetkileri Merkez Bankası'na devredildi

TBMM Genel Kurulu'nda kabul edilen düzenlemeye göre Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri ile Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun kapsamındaki görev ve yetkileri, Merkez Bankası'na devredilecek. Merkez Bankası ödemeler alanındaki yetkili otorite olacak.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) bazı yetkilerinin Merkez Bankası'na devredilmesine ilişkin teklif TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi. AK Parti Malatya Milletvekili Bülent Tüfenkci ve bazı AK Parti'li milletvekillerinin imzasını taşıyan Ödeme ve Menkul Kıymet Mutabakat Sistemleri, Ödeme Hizmetleri ve Elektronik Para Kuruluşları Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanuna göre ödeme kuruluşları ve elektronik para kuruluşları, BDDK tarafından katkı payı alınabilecek kuruluşlar arasında yer almayacak. Bu yetkiler Merkez Bankasına devredilecek. Merkez Bankası ödemeler alanındaki yetkili otorite olacak. Ayrıca üyeliğin zorunlu kılındığı Türkiye Ödeme ve Elektronik Para Kuruluşları Birliği kurulacak.

Banka kartları ve kredi kartlarıyla ilgili yürütülecek 'takas ve mahsup' faaliyetlerine ilişkin ifadeler de 5464 sayılı Banka Kartları ve Kredi Kartları Kanunu'ndan çıkarılacak.

Düzenlemeyle 5549 sayılı Suç Gelirlerinin Aklanmasının Önlenmesi Hakkında Kanun'un 2. maddesinde yer alan 'uzmanlarını' ibaresi, 'uzmanları ile Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası denetçileri ve uzmanlarını' şeklinde değiştirildi.

Ödeme ve menkul kıymet mutabakat sistemlerine ilişkin yürütülen gözetim faaliyetleri kapsamında, gözetim faaliyetlerinin sistem işleticisi ile birlikte sistem katılımcıları, mutabakat kuruluşu, bağlantılı diğer sistemler ile dış hizmet sağlayıcıları gibi faaliyetleri sistemin çalışmasıyla yakından ilgili tüm tarafları kapsaması ihtiyacını karşılamak gerekçesiyle Merkez Bankası'nın gözetim faaliyetlerinin etkinliği de artırılıyor.

Merkez, gözetim faaliyetlerinin kapsamına giren kuruluşların gerçekleştirdiği bütün işlemlere ilişkin kayıt, bilgi ve belgeyi, gerekli gördüğü durumlarda anlık ve işlem bazında olmak üzere talep edebilecek.

Sektör talepleri de göz önünde bulundurularak elektronik para kuruluşlarının bankalara yatırdıkları fonların bankalarca, Merkez Bankası nezdinde bloke edilmesi uygulamasına ilişkin usul ve esaslar, ikincil mevzuatta düzenlenmek üzere kanundan çıkarılıyor. Merkez Bankasına elektronik para kuruluşlarının hangi faaliyetlerinin kredi verme faaliyeti olarak değerlendirilmeyeceğine ilişkin yetki veriliyor.

PTT DE KAPSAMDA

PTT'nin ödemeler alanındaki faaliyetlerinin Merkez Bankası tarafından denetlenmesi sürecini etkinleştirmek adına ödeme ve e-para kuruluşlarına ilişkin denetim yapılması sürecinde uygulanan bazı konular PTT için de geçerli olacak.

Kanun kapsamında verilebilecek idari para cezasına ilişkin tutarlar yeniden değerleme oranı göz önünde bulundurularak güncelleniyor. Söz konusu idari para cezalarına karşı yetkili idare mahkemesinde dava açılmasına imkan tanınıyor.

(AA)