Avrupa Merkez Bankası faizi düşürdü

Avrupa Merkez Bankası (ECB), euro bölgesinde ekonomiyi canlandırmak amacıyla yeni bir tahvil alım programı açıkladı. Banka ayrıca faizi beklentiler doğrultusunda 10 baz puan indirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Avrupa Merkez Bankası (ECB) mevduat faizini eksi yüzde 0.4'ten eksi yüzde 0.5'e çekti. Banka parasal genişlemeye başlayacağını duyurdu.

ECB, 1 Kasım'dan itibaren her ay 20 milyar euro tahvil alacağını ve tahvil alımlarının gerektiği müddetçe devam edeceğini de açıkladı. ECB, vadesi gelen menkul kıymetlerin ana paralarını yatırıma yönlendirmeye devam edeceğini de ilan etti.

Enflasyon görünümü iyileşene kadar faiz oranlarının uzun süre daha mevcut seviyelerde veya daha düşük seviyelerde kalabileceği belirtildi.

Bankaların fazla likidite için varlıklarının bir kısmının negatif faizden muaf tutulacağı belirtilerek, 2 kademeli faiz sistemine geçileceği ifade edildi.

Avrupa'da enflasyon yüzde 2'lik hedefin altında seyrederken imalat sektörü de daralıyor. Karar öncesi açıklanan sanayi üretim verisi temmuzda yüzde 0.4 ile beklentiden fazla düştü.

Euro Bölgesinde yıllık tüketici fiyatları yüzde 1,0, çekirdek tüketici fiyatları yüzde 0,9 seviyesinde bulunuyor.

(EKONOMİ SERVİSİ)