Yurtdışı kargo gönderimi nasıl yapılır?

Google Haberlere Abone ol

Yurtdışı kargo gönderimi yaparken nelere dikkat edilmeli?

Uluslararası kargo gönderirken hangi kargo şirketini tercih etmek gerekir?

PTT Kargo mu daha hızlı gönderim yapar? DHL mi, TNT mi, FEDEX mi yoksa UPS mi?

Yurtdışı kargo gönderim fiyatları hangi seviyelerde seyrediyor?

Yurtdışı kargo ücreti nasıl hesaplanır?

En ucuz yurtdışı kargo fiyatına ulaşabilmek için hangi adımlar takip edilmeli?

Yurtdışı kargo takip işlemi nasıl yapılır?

Sorular… Sorular ve yine sorular…

Yurtdışına kargo gönderimi yaparken yukarıdaki ve benzeri daha birçok soru çıkacak karşınıza.

Bu sorular sakın ola kafanızı karıştırmasın.

Çünkü bu soruların hepsinin kolay cevapları var…

Gelelim şimdi bu cevaplara…

YURTDIŞI KARGO GÖNDERİMİNDE CEVAP BEKLEYEN SORULAR

Yurtdışı kargo gönderiminde alt alta sıralarsanız uzun bir liste oluşturacak kadar çok soru ve bir o kadar da çok cevap var. Bu soruların ilk’i ve belki de en önemlisi “Yurtdışına nasıl kargo gönderirim” sorusudur.

Bu soruyu sordunuz ve cevabı da kendi kendinize bulmaya çalışıyorsunuz. Uluslararası kargo gönderimi yapmak için hangi yurtdışı kargo firmalarına başvurmak gerektiğini öğrenerek işe başlamanız gerekiyor.

PTT YURTDIŞI KARGO

PTT yurtdışı kargo hizmeti Türkiye’de yaşayan birinin aklına gelecek ilk alternatif olacaktır. Zira PTT, yurtdışı kargoda da Türkiye’nin her noktasındaki şubeleri nedeniyle en geniş hizmet ağına sahip kurum olarak öne çıkıyor. Yurtdışı kargo hizmeti alacak kişi ya da kurumun, PTT yurtdışı hizmeti almak için bu şubelere ulaşmak dışında bir şey yapmasına gerek yok…

YURTDIŞI KARGO FİRMALARI

Yurtdışı kargo firmaları yoluyla gönderilecek bir uluslararası kargo söz konusuysa burada tercih yapmak biraz zaman alabilir...

Türkiye’de hizmet veren global yurtdışı kargo firmaları DHL, FEDEX, TNT ve UPS’ ten herhangi biri ile express kargo göndermek isterseniz, her birinden ayrı ayrı fiyat teklifi ve teslimat bilgisi alıp öyle hareket etmelisiniz.

EXPRESS KARGO ile GÖNDERİM

.

Yurtdışına kargoyu, express kargo olarak göndermeye karar verdiniz. Hangi şirket ile gönderim yapacağınızı da buldunuz.

YURTDIŞI KARGO GÖNDERMEDE DOĞRU PAKETLEME

Yurtdışı kargo göndermede en önemli konu kargonun doğru paketlenmesidir. Kargonuz bir evrak ya da koli ise bunun uygun şekilde paketlenmesi çok önemli.

Çünkü uluslararası taşımacılık kurallarına uygun her ürünün taşınmasını gerçekleştiren gerek yurtiçi ve gerekse yurtdışı kargo firmaları, gönderinin doğru paketlenmiş olmasına özellikle dikkat ediyor. Yurtdışı kargonun paketi aynı zamanda uçak kargo fiyatlarını etkilendiğinden kargoyu göndereni de yakından ilgilendiriyor.

YURTDIŞI KARGO ÜCRETİ HESAPLAMA

Yurtdışı kargo ücreti hesaplaması yaparken hem bildiğimiz tartı ile ölçülen ağırlık hem de hacimsel ağırlık ölçümleri yapılıyor ve bu sonuçlara göre sizin cebinizden çıkacak ücret belli oluyor.

Ağırlık, hacim hesaplama denince kafanız karışmasın, aslında çok basit hesaplamalardan söz ediyoruz.

En baştan başlayalım. Zarfa koyduğunuz evrakın ağırlığını tartalım. 0.5 kilogram çıktı. Uluslararası hava kargo ile göndereceğiniz kargonuzun ücretlendirilmesi bu ağırlık üzerinden yapılacak.

Yurtdışı kargo fiyatlarını etkileyen diğer etken ise gönderinin hacmi. Burada hacimsel hesaplama da devreye giriyor. Onun yöntemi de şöyle:

.

Kargo Desi Hesaplama (Hacimsel Ağırlık Formülü)

EN x BOY x YÜKSEKLİK/HACİMSEL BÖLEN (5000)

Sizin koliniz 60x40x40 ebadında olduğunu varsayalım.

Formülümüze göre işlemi yapıyoruz 60X40X40/5000 = 19,2 sonucuna ulaşıyoruz.

Ücretlendirmemiz daha yüksek olan rakama göre yani 19.2 sonucuna göre devam edecek.

Hemen her kargo firması kendi standartlarına göre bir fiyatlandırma yaparak yurtdışı kargo gönderimi yapıyor. Siz en ucuz yurtdışı kargo fiyatlarını bulmak için ciddi bir piyasa araştırması yapmalı, teklif almalı ve sonucuna göre kargonuz göndereceğiniz firmayı belirlemelisiniz

PTT YURTDIŞI ÜCRET HESAPLAMA

.

PTT yurtdışı ücret hesaplamasını yapmak için PTT’nin internet sitesinde TURPEX’e tıklayıp, gönderimi yapacağınız ülkeyi seçip, ağırlık bilgisini vermeniz yetiyor.

Örneğin Almanya’ya 0.5 kg, 10 kg ve 20 kiloluk bir PTT uluslararası kargo hizmetini alarak kargo göndereceğinizi varsayalım ve bu kargonun PTT kargo yurtdışı kargo fiyatını hesaplayalım.

PTT yurt dışı kargo Almanya servisinde TURPEX alanından yapılan araştırmaya göre, PTT kargo yurtdışı fiyatları aşağıdaki gibi;

    • 0.5 kg: 91.50 TL
    • 10 kg: 333 TL
    • 20 kg: 643 TL

YURTDIŞI KARGO FİRMALARI KARGO ÜCRETİ HESAPLAMA

Yurtdışı kargo firmaları kargo ücreti hesaplama konusunu, kullanıcıları için olabildiğince basitleştirmiş durumda. DHL Kargo, UPS Kargo, TNT kargo ve FEDEX kargonun hepsinin kendi internet sitelerinde yurtdışı kargo ücreti hesaplama araçları bulunuyor. Bu araçları kullanarak yurtdışı kargo fiyatını kendiniz de hesaplayabilirsiniz.

Siz kendiniz internet üzerinden hesaplama yaptınız ama şunu baştan kabul etmekte fayda var. Firmaya ulaşırsanız her zaman daha hesaplı bir fiyat alma şansınız var. Bu nedenle mutlaka yüz yüze bir görüşme sağlayın.

GEREKLİ BELGELER NELERDİR?

-KONŞİMENTO BELGESİ

Diğer taraftan konşimento hazırlamak, kargonuzun sağlıklı bir şekilde yola çıkabilmesi için gerekli adımlardan biri… Eğer yurtdışı gönderiniz evraksa, sadece konşimento doldurmanız yeteri olacaktır.

-PROFORMA FATURA

-GIDA SERTİFİKASI

-MSDS BELGESİ

Yurtdışına kargo gönderirken, kargo eğer bir koli veya ihracat numunesi ise proforma fatura düzenlenmesi zorunluluğu bulunuyor.

Eğer kolide bir gıda ürünü bulunuyorsa bu ürünün gıda sertifikası, kimyasal ve tehlikeli maddeler için MSDS belgesini mutlaka hazır bulundurmanız gerekiyor.

YURTDIŞI KARGO YOLA ÇIKIYOR

Yurtdışı kargonun yola çıkması için kargonuzu göndereceğiniz firmayı hız, zamanında teslimat, güvenilirlik gibi kriterleri de göz önünde bulundurarak seçmelisiniz.

Son adım olarak da yurtdışı gönderinizi hizmeti alacağınız firmaya teslim etmek kaldı. Dilerseniz kurye çağırarak kapınızdan alınacak kargonuzu kendiniz de firmaya teslim edebilirsiniz.

Artık kargonuz yola çıkmaya hazır.

YURTDIŞI KARGO TAKİBİ NASIL YAPILIR?

.

Yurtdışı kargo takibinin nasıl yapılacağı konusuna gelirsek…

Yurtdışı gönderinizi gönderen firmaya teslim ettiğinizde paketinizin üzerine bir barkod numarası yapıştırılacak. Bu barkod numarası aynı zamanda sizin kargo takip numaranız. Gittiği adreslerde okutulacak olan barkod numarası sonucunda bilgiler sisteme girilecek. Bu sayede sizler de kargonuz hakkında bilgi sahibi olacak ve kargonuzun takibini yapabileceksiniz. Kargonuz o an nerede öğrenmek işte bu kadar kolay.

Global yurtdışı kargo firmaları ve PTT’nin de internet sitelerinde kargo takibi için özel bölümleri bulunuyor. Bu bölümleri kullanarak kargonuzu adım adım takip edebilirsiniz.

TÜRKİYE İHRACATI VE YURTDIŞI KARGO HİZMETLERİ

2023 yılında 500 milyar dolarlık ihracat hedefi bulunan Türkiye’de 2018 yılında 168.1 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirildi. Ticaret Bakanlığı’nın açıkladığı bu hedef ve gerçekleşen ihracat rakamları yurtdışı kargo taşımacılığının önümüzdeki yıllarda büyük ivme kazanacağının da göstergesi. Çünkü dedik ya dönem zamanı iyi planlama ve kullanma dönemi.

Eskilerin deyimiyle “Vakit nakittir.”

EXPRESS YURTDIŞI KARGONUN ÖNEMİ

Yurtdışı kargo gönderinizi ne kadar çabuk gönderirseniz işleriniz o kadar çabuk rayına oturacağı gibi yeni bir iş bağlantısı yapmak için girişimlerde bulunduğunuz bir firmaya gönderiniz ne kadar çabuk ulaşırsa size veya w açılmasını sağlayarak işlerin hızlanmasını sağlar.

TÜRKİYE İHRACATININ İLK 5’İ

Türkiye’nin en çok ihracat yaptığı ülkeler hava kargo trafiğinin de en yüksek odluğu ülkelerdir dersek yanlış söylemiş olmayız. Bu nedenle Türkiye’nin ihracat rakamlarına 2018 yılı verileri ışığında göz atmakta fayda var.

İlk sırada Türkiye’nin uzun yıllardır en önemli ticaret partneri olan Almanya var. Türk ihracatçısı geçen yıl Almanya’ya 16.2 milyar dolarlık dış satım gerçekleştirmiş. Bu rakam bir önceki yıla göre yüzde 7’lik bir göstermiş.

Almanya’ya en çok ihracat ise İstanbul, Bursa ve Kocaeli’nde yapılmış. Almanya’ya İstanbul’dan en çok hazır giyim ve konfeksiyon ürünleri ihracı yapılmış.

İNGİLTERE İHRACATI

Türk ihracatçısının Almanya’dan sonra en çok ürün sattığı ülke ise İngiltere. 2017 yılına göre yüzde 15.8’lik bir artışla 11.1 milyar dolarlık dış satımın gerçekleştiği İngiltere’ye en çok İstanbul, Kocaeli ve Manisa’dan ürün satışı gerçekleştirilmiş. İstanbul’un ihracatında ikinci sırada yer alan İngiltere’ye bu kentten en çok çelik satılmış.

İTALYA İHRACATI DA YÜKSELİŞTE

2019 Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerine İtalya’ya yapılan ihracat da yükseliş trendinde. 2017 yılında 8.5 milyar dolarlık dış satım yapılan İtalya’ya 2018 yılında yapılan ihracatın tutarı 9.6 milyar dolara ulaşmış durumda. İtalya ihracatında en çok ihracat yapan iller değişmiyor. İlk 3’te İstanbul Kocaeli ve Bursa bulunuyor. İstanbul’dan İtalya’ya en çok kimyevi ürünlerin satışı gerçekleştirilmiş.

ABD İHRACATINDA KISMİ DÜŞÜŞ

Türkiye ihracatında 5’incilik ise ABD’nin. ABD ihracatında da 2017’ye göre kısmi bir düşüş yaşanmış ve 8.7 milyar dolar olan ihracat 8.3 milyar dolara düşmüş. İstanbul, Gaziantep ve İzmir ise Amerika’ya en çok ihracat yapılan kentler olarak önce çıkmış durumda. Burada da İstanbul en çok ihracatın yapıldığı şehir ve İstanbul’dan Amerika’ya en çok demir ve demir dışı metaller ihraç edilmiş.

FRANSA İLE DIŞ TİCARET ARTIYOR

Türkiye’nin en önemli dış ticaret partnerlerinden olan Fransa’ya 2017 yılında 6 milyar 586 milyon dolar ihracat gerçekleştirilirken en çok ihracat yine İstanbul’dan yapılmış. İhracat ağırlıklı olarak elektronik ve hizmet sektörlerinde yoğunlaşmış.

KARGOMKOLAY İLE YURTDIŞI KARGO GÖNDERİMİ ÇOK KOLAY

.

Kargomkolay.com buraya kadar saydığımız bütün işlemlerde son dönemde hizmet kalitesi ile ön plana çıkan bir firma

Gönderi hacim ve ağırlığa göre fiyatlandırma

  • Gerekli evrakların hazırlanması
  • Kapıdan teslim alınması
  • Kargo takip numarasının paylaşılması
  • Ülkeden çıkışı sağlanması
  • Kapıya teslimi sizin adınıza yaparak hayatınızı ve işlerinizi kolaylaştırıyor.

Bu hizmetleri verirken, şahıs veya şirket gönderilerinde yalnızca gümrük bedelleri kısmında ek maliyet çıkması durumunda bunu gönderi ücretine eklemektedir.

219’dan fazla ülkeye yurtdışı kargo gönderen KargomKolay ile uluslararası kargonuz Avrupa ülkelerine en geç 1-2, Amerika’ya 2 iş gününde ulaştırılıyor. Dünyanın diğer bölgelerine ise genellikle 1-3 iş günü teslimat yapılabiliyor.

EN UYGUN YURTDIŞI KARGO FİYATLARI

En uygun yurtdışı fiyatları ile kargo gönderimi yapmak için kısa bir piyasa araştırması yapmanızı tavsiye ederiz. Farklı yerlerden alacağınız fiyat teklifleri içinde size en hesaplı gelecek firmayı seçmeniz kargo maliyetlerinizi azaltmanızda yardımcı olacaktır.

KARGOMKOLAY’DA YURTDIŞI GÖNDERİ FİYATI HESAPLAMA

Türkiye’nin ticari ilişkilerinin hareketli olduğu örnek ülkelere 0.5, 10 ve 20 kilogramlık bir yurt dışı kargonun Kargomkolay fiyatını birlikte hesaplayalım.

Kargomkolay yurtdışı kargo ücretini hesaplamak için öncelikle www.kargomkolay.com sayfasına giriş yapmalısınız. Burada karşınıza “Yurtdışı kargo fiyat hesaplama” bölümü çıkacak.

Seçilecek kargonun niteliğiyle birlikte varış ülkesi ve kargonun ağırlığını da işaretlediğinizde fiyat hesaplama için son bir adımınız kalacak.

Son adımda adınızı, soyadınızı ve telefon numaranızı da verdiğinizde uluslararası kargo ücreti karşınıza çıkacak.

ALMANYA KARGO FİYATLARI

Almanya kargo fiyatları, Türkiye’den Almanya’ya yapılacak gönderilerde;

0.5 kg: 22 Euro

10 kg: 122,10 Euro

20 kg: 178.20 Euro.

.

AMERİKA KARGO FİYATLARI

Amerika kargo fiyatları, Türkiye’den Amerika’ya yapılacak gönderilerde;

0.5 kg 25.30 Euro,

10 kg 157.30 ve

20 kg 226.60 Euro.

İTALYA KARGO FİYATLARI

İtalya kargo fiyatları, Türkiye’den İtalya’ya yapılacak gönderilerde;

0.5 kg: 22 Euro

10 kg: 122.10 Euro

20 kg: 178.20 Euro

FRANSA KARGO FİYATLARI

Fransa kargo fiyatları, Türkiye’den Fransa’ya yapılacak gönderilerde;

0.5 kg: 22 Euro,

10 kg 122.10 Euro,

20 kg: 178.20 Euro.

İNGİLTERE KARGO FİYATLARI

İngiltere kargo fiyatları ise aşağıdaki gibidir:

0.5 kg: 22 Euro

10 kg: 122.10 Euro

20 kg: 178.20 Euro

Ancak bu rakamlar kapıdan kapıya taşıma fiyatı için geçerli fiyatlardır. Gümrüklerde oluşabilecek uygulama ve vergiler bu rakama dahil değildir.

GÜMRÜK VERGİSİ HESAPLAMA

.

Yurtdışı kargoda, gönderilecek ürünün gümrük vergisinin de göz önüne alınması ve hesaplanması gerekiyor.

Bu konuda bilgi veren bası internet siteleri var. Bu sitelerden yardım alarak göndereceğiniz ürün için ne kadar ek gümrük vergisi ödeyeceğinizi öğrenebilirsiniz. Zira gümrük mevzuatları ürün veya gönderinin çeşidine göre vergi oranı değişiyor.

Örneğin,

http://www.akib.org.tr/tr/bilgi-merkezi-dunya-gumruk-vergileri.html adresinde gümrük vergisinin nasıl hesaplanabileceği adım adım anlatılıyor.

Avrupa ülkelerinde geçerli gümrük vergileri söz konusu ise öncelikle ürününüzün GTIP numarasını öğrenmeniz gerekiyor.

GTIP’in ne olduğuna gelirsek…

GTIP en kısa şekilde “ürünlerin kimlik belgesi” olarak adlandırılabilir. Ürünler resmi adı “Armonize Mal Tanımı ve Kodlama Sistemi” olan GTIP’e göre kodlanıyor. Bu kodlar tüm dünyada aynı ürünü ifade ediyor. Örneğin, tüm ülkelerin gümrüklerinde, 0409.00 GTİP Kodu denildiğinde "tabii bal" anlaşılıyor.

Ürününüzün GTIP numarasını öğrendikten sonra Avrupa ülkelerinde geçerli olan gümrük vergisi miktarı konusunda;

https://ec.europa.eu/taxation_customs/dds2/taric/taric_consultation.jsp?Lang=en&redirectionDate=20101130 sayfasından yardım alabilirsiniz.

Eğer ürünün GTIP numarasını bilmiyorsanız öğrenmek için; GTIP numarası sorgulayabileceğiniz sitelerden ürün kategorisini yazarak gönderinizin numarasını öğrenebilir, Avrupa için hesaplama kısmında goods (ürünler) kısmına yazabilirsiniz.

İLANDIR.