Ziraat Bankası'ndan 7 yıl vadeli seracılık kredisi

Ziraat Bankası, yeni sera kurulumu ve mevcut seraların yenilenmesi için kredi paketi açıkladı. Banka, 7 yıl vadeli yüzde 8,25 faizle kredi verecek.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın, yeni sera yatırımları ve mevcut seraların modernizasyonu konusundaki krediler ve vade sürelerini açıkladı.

Hüseyin Aydın, kampanyanın yeni sera yapacaklar, atıl durumdaki seralar ve mevcut seraları modern hale getirmek isteyenleri kapsadığını belirterek, 7 yıl vadeli, 2 yıla kadar anapara ödemesiz ve yatırım miktarının yüzde 75’ine kadar, yüzde 8,25 faizle kredi imkanı olduğunu söyledi.

Aydın, ayrıca 14 ay vadeli işletme kredisi sağlanacağını kaydetti. Aydın, tüm Ziraat Bankası şubelerinden bu kredi için başvuruların bugünden itibaren başladığını da kaydetti.

Ziraat Bankası Genel Müdürü Hüseyin Aydın'ın açıkladığı kredi paketinin detayları şöyle:

1- Yeni sera yapımlarında, yatırım harcamalarının azami yüzde 75'ine kadar kredi kullandırılabilecek. Yatırım kredilerine, yatırımın geri dönüş süresine uygun olarak 7 yıla kadar vadelendirilebilecek, geri ödeme dönemleri ve taksit miktarları da gelir miktarına ve gelir elde etme dönemlerine göre belirlenecek. Yeni yapılacak yatırımlarda yatırımın büyüklüğüne ve işletmeye geçiş süresine bağlı olarak 2 yıla kadar anapara ödemesiz dönem verilebilecek.

2- Daha önce kurulmuş ancak, herhangi bir nedenle üretim yapılmayan atıl durumdaki seraların satın alınması ve bunların tadilatı ile modernizasyonu amacıyla da yeni sera kurulumunda olduğu gibi uzun vadeli krediler kullandırılarak, üretime başlanıp devam ettirilmesi için gerekli finansman sağlanacak.

3- Mevcut seraların onarılması, teknolojik altyapılarının güçlendirilmesi ve modernizasyonlarına yönelik olarak da üreticilere orta ve uzun vadeli yatırım kredileri kullandırılacak.

4- Yatırım yapılan bölgenin iklim koşullarına bağlı olmakla birlikte, sera yatırımları genel olarak nisan-ağustos döneminde yoğunlaşıyor. Ancak, yapılacak yatırımların önümüzdeki üretim sezonuna yetiştirilmesi amacıyla sera yatırımları ile ilgili taleplerin şimdiden alınmaya başlanması ve kredi süreçlerinin mümkün olan en kısa sürede tamamlanarak, verimli, karlı ve sürdürülebilir yatırımların finansmanına yönelik kredi limitlerinin, yatırım dönemi başlamadan hazır hale getirilmesi hedeflenmekte.

5- Ziraat Bankası tarafından üreticiler kullandırılmakta olan tarım kredilerine ilişkin faizlerin bir kısmı, Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından sübvanse ediliyor. Konuya ilişkin olarak 2018 yılında yayınlanan ve 2020 yıl sonuna kadar geçerli olan Bakanlar Kurulu Kararı’nda kontrollü örtüaltı tarımı aşağıdaki şekilde desteklenmekte.(ANTALYA/DHA)