Rafinerilere kaçak akaryakıt alma zorunluluğu getirildi

TBMM'de kabul edilen torba yasa ile rafinerilere 'üretim süreçlerine zarar vermeyecek nitelikte olduğu numune analiz sonuçlarıyla kanıtlanan kaçak akaryakıtı' satın alma zorunluluğu getirildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'de, Vergi Kanunları ile Bazı Kanun ve KHK'larda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi, mecliste kabul edilerek yasalaştı. TBMM'nin dünkü oturumunda kabul edilen kanunla rafineriler, teknik düzenlemelere uygun olmayan, üretim süreçlerine zarar vermeyecek nitelikte olduğu numune analiz sonuçlarıyla kanıtlanan kaçak akaryakıtı teslim almakla yükümlü olacak.

71 maddeden oluşan torba yasaya göre, dış ülkelerde veya uluslararası kuruluşlar nezdinde özel bir misyonla görevlendirilenlerin büyükelçilik unvanı, cumhurbaşkanınca geri alınmadığı sürece devam edecek; yaşlılık, malüllük ve ölüm maaşları 1000 liradan az olamayacak; yenilenebilir enerjiye KDV muafiyeti; süt ve salgam suyuna ÖTV indirimi getirilirken ayrıca Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan Başkanlığındaki Varlık Fonu'nun sermaye piyasalarında yaptığı işlemler nedeniyle elde edilen gelirler, banka ve sigorta muameleleri vergisinden (BSMV) istisna tutulmasını içeriyor. Yasa ile ayrıca Kültür ve Turizm Bakanlığı'nca yayıncılık sertifikası verilmiş yayıncılar tarafından yapılan kitap ve süreli yayınların tesliminde de KDV muafiyeti olacak.

Yasa ile ayrıca:

  • İmalat sanayisi yatırımları üzerindeki KDV'den kaynaklı finansman yükünü gidermek amacıyla, bu yatırımlar nedeniyle 2018 yılında yapılacak inşaat harcamaları dolayısıyla yüklenilecek KDV'nin iade edilmesine yönelik uygulama 2019 yılında da sürdürülecek. Cumhurbaşkanı, bu uygulamanın sürelerini 5 yıla kadar uzatmaya yetkili olacak.
  • Kamu kurum, kuruluşları hariç Türk Hava Kurumu ile sivil havacılıkta görevli pilotlar ve sertifikalandırılmış kabin memurlarına ödenen aylık ücretin gerçek safi değerinin yüzde 70'i gelir vergisinden istisna olacak. Cumhurbaşkanı, bu oranı yüzde 100'e kadar artırabilecek ya da sıfıra kadar indirebilecek.
  • Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK), Jandarma Genel Komutanlığı, Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Emniyet Genel Müdürlüğü kullanımındaki kadastral yollar, kamulaştırma zorunluluğu olmaksızın Hazine adına tescil edilecek.
  • Hayvancılığın desteklenmesi kapsamında yurt içinde yetiştirilen büyükbaş ve küçükbaş hayvanların satışından ve üreticilerden satın alınan sütün satın alma bedeli üzerinden alınan binde 1’lik pay kaldırılacak. (HABER MERKEZİ)
Etiketler TBMM zarar rafineri