İzzettin Önder: Şirketlerimizin önünde yabancı yatırımcı kuyruk oluyordur

Prof. İzzetin Önder: Şimdi şirketlerimizin önünde yabancı yatırımcılar hisse almak için kuyruk oluyordur. Bu, servetin yabancılaşması demektir. Türkiye, ekonomik işgale doğru gidiyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İktidarın seçim dönemindeki ekonomik vaatleri tutmuyor. “Döviz düşecek” dendi fakat döviz rekor artış göstererek piyasaların belini büktü. “Enflasyon düşecek” dendi, enflasyon son 15 yılın rekorunu kırarak yıllık yüzde 24,52 oldu. Yüzde 3,46 artması beklenen enflasyon, yüzde 6,30 artmasıyla dövizde de hareketlilik yaşandı. Dolar tekrar 6’nın üstüne çıkarken, Euro 7’yi geçti.

'ENFLASYON YÜKSEKSE PARANIN DEĞERİ DÜŞMÜŞTÜR'

Millî Gazete’den Furkan Erten'e açıklamalarda bulunan Prof. Dr. İzzettin Önder, “Enflasyonun yüksek çıkacağını beklemek gerekiyordu. Seçimlerde çok büyük harcamalar yapıldı, yaz aylarında sebze meyve fiyatları düşmesi gerekirken düşmedi, kışa doğru giderken alışveriş farklılaştı, okullar açıldı. Bunlar hemen yansımadığı için enflasyon bugünlerde artış gösterdi. Enflasyonun yüksek olması paranın değeri düşmüş demektir. Bu yüzden de döviz artış gösteriyor” dedi.

“McKinsey anlaşmasıyla Türkiye’nin, Batı’ya güven veriyor olması bence doğru değil” diyen Önder, “Çünkü yabancı sermayeye kapıları açmak yatırımı durdurur. Bizim büyük şirketlerimiz konkordato ilan ediyor, borçlarını ödeyemiyor. Dolar bir anda yükseldiğinde Türkiye’deki parfüm ve giyim firmalarının önünde turist kuyrukları olmuştu. Dolar yükselince onlar için ucuzladı. Şimdi şirketlerimizin önünde yabancı yatırımcılar hisse almak için kuyruk oluyordur. Bu, servetin yabancılaşması demektir. Türkiye, ekonomik işgale doğru gidiyor” şeklinde konuştu.

'ARTIŞLAR ENFLASYONU DAHA DA YÜKSELTECEKTİR'

Prof. Dr. Esfender Korkmaz da şu an bir 'hiperenflasyon' olduğunu söyleyerek, “Hiperenflasyon yalnızca mevcut rakamları değil, enflasyondaki hızlı artışı da ifade eder. Açıklanan Eylül ayı enflasyon verileri, enflasyonda panik yaşandığını ve hiperenflasyona gidiş olduğunu gösteriyor. Yıllık Yİ-ÜFE’nin, yıllık TÜFE’den daha yüksek olması maliyet artışının daha yüksek olduğunu gösteriyor. Bu demektir ki maliyet artışı önümüzdeki aylarda perakendeye yansıyacaktır. Yani enflasyon daha da artacaktır” ifadelerini kullandı.  Korkmaz, “Bugün yaşanan paniğin ve istikrarsızlığın temelinde güven sorunu var” diyerek devam ettiği konuşmasında, “TÜİK’in açıkladığı ekonomik güven endeksine göre üretici de tüketici de artık güven duymuyor. Güven bunalımı ve paniğe yol açan iki temel nedenin birisi siyasette tamamıyla popülizmin hakim olması, ikincisi ise başkanlık sistemi ile hukuk, eğitim gibi kurumların kan kaybetmesidir” dedi.