Hüseyin Aydın: Panik yapan işletmeler kredi talebini arttırıyor

Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, "panik yapan işletmelerin ticari ilişkilerinde sınırlamalara gittiklerini, alacak vadelerini kısalttıklarını" söyledi. Aydın, "Bu durum da bankalara olan kredi talebini doğal olarak arttırıyor" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye Bankalar Birliği (TBB) Yönetim Kurulu Başkanı Hüseyin Aydın, Gaziantep Sanayi Odası’nda düzenlenen Ekonomik Gündem toplantısında konuştu.

Yurt dışında likiditenin sınırlandığını ve borçlanma maliyetinin arttığını belirten Hüseyin Aydın, "Yatırımcıların gelişmekte olan ülkelere yönelik risk alma isteklerinin azalması finansal piyasalarda hızlı oynaklıklara neden oluyor" dedi.

'LİRA YETERLİ OLMADIĞI İÇİN YURT DIŞINDAN BORÇLANILIYOR'

"Türkiye’nin son 10 yılda hem özel sektörde, hem kamuda çok önemli yatırımlar yaptığını ve yapmaya devam ettiğini" söyleyen Aydın,yatırımların finansmanında lira kaynaklar yeterli olmadığı için yurt dışından borçlanma yapıldığını belirtti.

Yeniden yapılandırma uygulamasının da bu hafta yürürlüğe girdiğini hatırlatan Aydın, “Bu çalışmadaki temel prensip, borçların yeniden yapılandırılması veya yeni bir itfa planına bağlanması sonucunda, borçlarını geri ödeme kabiliyeti kazanacağı tespit edilen borçluların ekonomik faaliyetlerini desteklemektir” diye konuştu.

Aydın, “Amacımız üretimi, yatırımı, ihracatı, ticareti, istihdamı, kısaca büyümeyi finanse etmeye devam ederek varlık değerlerini korumaktır. Öte yandan, panik yapan bazı işletmelerimizin kendi aralarındaki ticari ilişkilerinde sınırlamalara gittiklerini, alacak vadelerini kısalttıklarını, ek teminat istediklerini, müşteri çeklerini kabul etmediklerini görüyoruz ve duyuyoruz. Bu durum da bankalara olan kredi talebini doğal olarak arttırıyor" dedi.

'BU DURUMU YÖNETEBİLİRİZ'

“Biz bu durumu yönetebiliriz. Hükümetimiz soğukkanlı ve rasyonel bir şekilde, hepimizle istişare ederek gerekli önlemleri alıyor” diyen Aydın, Yeni Ekonomi Programı'nın beklentileri iyileştireceğine ve öngörülebilirliği artıracağına inandıklarını belirtti.

Aydın, "Türkiye ekonomisi sağlam bir bünyeye sahiptir ve güçlü bir yapıdadır. Bu yapının temel taşları arasında bankacılık sektörü ve reel sektör vardır. Dönem birbirimizi anlama ve destek olma, yardım etme, işbirliği ve güç birliği yapma dönemidir. Hepimizin eksiklikleri olabilir, hata yapabiliriz, hepsini düzeltiriz. Konularımız yönetilebilir ölçektedir.” ifadelerini kullandı. (İSTANBUL/DHA)