Başdanışman Ertem, Erdoğan'ın sözlerine 'açıklık' getirdi: Faiz talimatla düşmez

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Ertem, Erdoğan'ın Londra'da faiz konusunda sarf ettiği sözlere 'açıklık' getirmek için açıklama yaptı. Ertem, "Düşük faiz gerekli şartlar sağlandıktan sonra hedeftir, faiz talimatla düşmez, Erdoğan'ın da vurguladığı üzere koşullar oluştuğunda düşer" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR  - Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Ekonomi Başdanışmanı Cemil Ertem, Erdoğan'ın ekonomiyle ilgili yaptığı son açıklamalara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Erdoğan bugün Londra'da Bloomberg TV'ye verdiği röportajda şunları söylemişti: "Şu anda öyle veya böyle siz ülkede yürütmenin başısınız. Tabi ki TCMB bağımsızlığı söz konusudur. Ama TCMB bağımsızlığının gereği ile kalkıp, herhalde yürütmenin başı olan bir başkanın burada vermiş olduğu sinyalleri bir kenara koyacak hali yok. O da tabi buna göre değerlendirmelerini yapacaktır. Adımlarını ona göre yapacaktır. Ben bunun gelecek için çok isabetli adımların atılmasına vesile olacağına inanıyorum" demişti.

Erdoğan'dan seçim yanıtı: Tıkanmaya izin vermeyizErdoğan'dan seçim yanıtı: Tıkanmaya izin vermeyiz

'ERDOĞAN'IN FAİZ SÖZLERİNDEN BAĞIMSIZ'

Erdoğan'la birlikte Londra'da bulunan Ertem Reuters'e telefonla bir söyleşi vererek Cumhurbaşkanının sözlerine açıklık getirdi. Merkez Bankası'nın kısa vadede yapacağı hamlelerin Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz söylemlerinden bağımsız olduğunu belirten Ertem hem maliye tarafında hem de para politikası tarafında enflasyonun düşmesi konusunda gerekli adımların atılacağını söyledi.

Ertem "Cumhurbaşkanımız yaptığı görüşmelerde faizlerin piyasa koşulunda ve gerekli şartların sağlandıktan sonra düşmesi doğrultusundaki görüşlerdir ve hedeftir. Cumhurbaşkanımızın da belirttiği üzere faiz talimatla düşmez, koşullar oluştuğunda düşer" dedi.

Merkez Bankası'nın iki türlü bağımsız olabileceğini belirten Ertem, "Bunlar amaç ve araç bağımsızlığı. Amaç bağımsızlığı ekonomi politika hedefleridir. Burada tüm merkez bankaları hükümetin ekonomi politikalarına uyar. Ancak araç bağımsızlığı sonsuzdur. Burada TCMB elindeki araçları gerektiğinde kullanma özgürlüğüne sahiptir. Cumhurbaşkanımız da bu yönde vurgu yapmıştır" dedi.

'ENFLASYONUN DÜŞMESİ ÖNCELİKLİ HEDEF'

Türkiye'deki enflasyonun fazile birlikte değerlendirilmesi gereken bir sorun olduğunu belirten Ertem, "Enflasyonun düşürülmesi en önemli önceliklerimizdendir. TCMB için bu zaten böyledir. Hükümet için de bu böyledir. Hükümet TCMB'yi bu anlamda (enflasyonla mücadele) destekleyecek adımları seçimlerden sonra hızla devreye sokacaktır" dedi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerinde 7 Haziran'da Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'na (PPK) ilişkin bir vurgu olmadığını kaydeden Ertem, şunları söyledi:

"TCMB'nin araç bağımsızlığı söz konusu olduğu için Erdoğan'ın vurgusu 7 Haziran'a değildir. Cumhurbaşkanın söylediği faizlerin bir hedef olarak düşürülmesidir. TCMB'nin kısa vadede yapacağı hamleler Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın faiz söylemlerinden bağımsızdır. Cumhurbaşkanı Erdoğan faizlerin hedef olarak düşürülmesi gerektiğini belirtiyor. Bu aynı zamanda enflasyonun da düşmesi demektir. Cumhurbaşkanımızın hedefi faizler kadar enflasyonun da düşmesidir. Bunu vurgulamak istiyorum."