TL'deki düşüşü öngören analistten kısa, orta ve uzun vadeli kur tahmini

Trump'ın İran'la nükleer anlaşmadan çekilmesi durumunda en en çok değer kaybedecek paralardan birinin TL olduğu uyarısını yapan analist, Pedersen, kısa orta ve uzun vadede kur tahminini açıkladı. Pedersen, 3 ay, 6 ay ve 1 yıllık dilimlerde euro/TL kuruna ilişkin öngörülerini de anlattı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dolar ve TL'deki son dalgalanmayı öngören Danske Bank Kıdemli Analisti Jens Pedersen, kur için 3 aylık, 6 aylık ve 1 yıllık tahminlerini açıkladı.

ABD Başkanı Donald Trump'ın İran anlaşmasından çıkması durumunda TL'nin en olumsuz etkilenecek para birimlerinden biri olacağı uyarısını yapan Jens Pedersen, dün basına yansıyan raporunda İran petrolüne yaptırım gelmesi durumunda en fazla düşüş riski yaşayan para birimlerinin TL, Japon Yeni ve İsviçre Frangı olduğunu belirtmişti.

Trump'ın dün akşam ABD'nin İran'la nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklamasının ardından Pedersen'in öngördüğü gibi Türk Lirası'nda sert bir gerileme yaşanmış ve dolar/TL kuru bu sabah saatlerinde rekor kırarak 4,3743 seviyesine kadar yükselmişti.

'BELİRSİZLİK YARATMA POTANSİYELİ VAR'

Türk Lirası'ndaki son hareketleri Business HT'den Selçuk Oktay'a değerlendiren Pedersen şimdilik kararın petrol ve döviz piyasasındaki etkisinin analizlerini değiştirmeyi gerektirecek aşamada olmadığını söyledi. Pedersen, ABD'nin İran'a yaptırım kararının hala piyasa üzerinde belirsizlik yaratma potansiyeli olduğunu söyledi.

Bu değerlendirmelerin ardından Pedersen, dolar/TL'de 3 ay içinde 4,20, 6 ay içinde 4,25 ve 12 ay içinde 4,30 seviyesini tahmin ettiklerini belirtti.

Pedersen Euro/TL ile ilgili analizlerini de paylaştı. Buna göre Pedersen euro/TL'nin 3 ay içinde 5,00, 6 ay içinde 5,23 ve 12 ay içinde ise 5,50 seviyesinde olacağını tahmin ediyor.

NE OLMUŞTU?

Dolar/TL ABD'nin İran ile yapılan nükleer anlaşmadan çekildiğini açıklaması ardından risk algısının artmasıyla önce gece saatlerinde 4,3519 ile sonra da gündüz saatlerinde 4,3743 ile rekor kırmıştı.

Ekonomi yönetiminin Beştepe'de toplantı yapacağı haberi sonrasında kurda sert bir gevşeme olmuş ve kur 4,27 seviyelerine kadar gerilemişti.