Konutta KDV düştü, rakıda vergi arttı

Hükümet seçim öncesi üst üste ekonomik paketler açıklamaya devam ediyor. Bu sabah Resmi Gazete'de yayınlanan karara göre, tapu harcı binde 20'den binde 15'e düşürüldü. 31 Ekim'e kadar geçerli olacak düzenlemeyle konutta KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e çekildi. Kamu çalışanlarına kreş desteği artırıldı. Buna karşılık rakı, cin, votkanın vergi oranı yükseltildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Hükümet, kapsamlı bir KDV ve ÖTV düzenlemesi yaptı. Yeni vergi düzenlemesine göre, tapu harcında oran 31 Ekim'e kadar binde 20'den 15'e düşürüldü. Konutta KDV oranı da yüzde 18'den yüzde 8'e çekildi. Rakı, cin ve votkanın asgari maktu vergilerinde ise artış yapıldı.

Yeni vergi düzenlemesi Resmi Gazete'de bugün yayımlanarak yürürlüğe girdi. Tapu harcındaki indirim sadece konut ve işyeri alımlarında geçerli olacak, arsa ve arazi alımlarında ise geçerli olmayacak. Düzenlemeyle 300 bin liralık bir evin tapu masrafı 12 bin liradan 9 bin liraya düşecek.

KREŞ DESTEĞİ ARTIRILDI

Düzenlemeyle kreş desteği de artırıldı. Kreşe gönderilen çocuk başına tutar 304 lira yerine 1015 lira oldu.

Alkollü içkilerle ilgili de bir takım düzenlemelere gidildi. Likör, şarap ve viski gibi bazı alkollü içkilerin vergi oranları düşürüldü. Rakı, cin ve votkanın asgari maktu vergi oranı ise yükseltildi. 2 litreyi geçmeyen kaplarda uygulanmak üzere rakının asgari maktu vergi tutarı 171,2 lira yerine 184,3 lira oldu. Votka ve cinde ise 175,6 lira olan tutar, 184,4 liraya yükseltildi.

Alkollü içkilere yönelik düzenlemenin, AB uyum yasaları çerçevesinde; yüksek 'alkollü içkilerin vergilerini eşitlemeye' yönelik Türkiye'nin taahhütleri nedeniyle alındığı ifade edildi.

MAKİNA TEÇHİZATINA VERGİ İSTİSNASI

Kararla imalat sanayide kullanılan kullanılan yeni makine ve teçhizat katma değer vergisinden istisna tutuldu. Ayrıca bu makina ve teçhizata iki kat hızlı amortisman uygulamasına imkan tanındı.

(HABER MERKEZİ)