İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Güleroğlu: İzmir'de ev fiyatlarını, İstanbul'dan göç artırdı

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu'na göre kentte emlak fiyatlarının artmasındaki en önemli etken İstanbul'dan göç. "İzmir’de arsa maliyetleri diğer illere göre daha az olduğu için İstanbul başta olmak üzere diğer illerden bu tarafa bir inşaat göçü alıyoruz" diyen Güleroğlu, yeni yapılan otoyolun da emlak fiyatlarını artırdığını belirtiyor.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - Merkezi Londra’da olan 'Knight Frank Global Residential Cities Index'in araştırmasına göre İzmir, konut fiyatları en çok artan şehirler arasında küresel ligde ikinci sırada yer aldı. Araştırma sonuçlarına göre İzmir’de emlak fiyatları geçen yıl yüzde 18,5 oranında artış kaydetti. Raporda, Türkiye’de yakın zamanda, orta üst segmentin, kalabalıklaşan ve yaşam kalitesi her geçen gün bozulan İstanbul’u bırakıp İzmir’e taşınmasının bu kentteki emlak fiyatlarında önemli bir artışa yol açtığına dikkat çekiliyor.

Emlak fiyatları en çok artan şehirlerEmlak fiyatları en çok artan şehirler

İzmir’in konut fiyatları artışında ikinci sırada yer almasının nedenlerini, 28 yıldır gayrimenkul alanında çalışan İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu ile konuştuk

'İZMİR İNŞAAT GÖÇÜ ALIYOR'

Konut fiyatlarındaki artışın en önemli nedeninin İzmir’e son dönemde artan göç olduğunu söyleyen Güleroğlu, göçün yanı sıra İstanbul’a bağlanan otoyolun ve yabancı yatırımcıların İzmir’e yönelmesinin de bu durumu etkilediği görüşünde. Güleroğlu, şunları anlattı:

"Yeni satılan binalar, yeni maliyetler oluşturduğu için rakamlar yüksek çıkıyor. İzmir’de arsa maliyetleri diğer illere göre daha az olduğu için İstanbul başta olmak üzere diğer illerden bu tarafa bir inşaat göçü alıyoruz. Sonuç itibariyle fiyatlar yükseliyor. Bunun dışında İstanbul, Bursa ve İzmir arası mesafeyi 3,5 - 4 saate indiren bir otoyol yapılıyor. Bunun büyük bir önemi var. Fiyatların artmasının bir sebebi de son dönemde İzmir’e yönelen yabancı yatırımcılar. Yabancılar yatırımlarını özellikle Çeşme, Alaçatı, Urla ve Foça gibi körfez koylarına yapıyor. Şu anda Alaçatı’da 1 milyon liradan aşağı bir ev alabileceğinizi düşünemezsiniz bile.’’

İzmir Emlakçılar Odası Başkanı Mesut Güleroğlu

Güleroğlu, şöyle devam etti: Genel olarak bakacak olursak emlak satışlarımız şu anda çok hareketli. Kaldı ki Türkiye’deki 100 gayrimenkulün 6 tanesi emlakçı üzerinden satılır. Geriye kalan 94 tanesi için mal sahipleri kendi arasında alışveriş yapar. Fiyatlar artıyorsa demek ki bir talep var ve talep gördüğü için de fiyat artıyor. Arzın talebi karşılayamadığı durumlarda fiyat yükselir.’’

'GAYRİMENKULÜN GETİRDİĞİNİ HİÇBİRİ GEÇEMEZ'

Gayrimenkule yapılan yatırımın getirisinin hiçbir şeyle karşılaştırılamayacağını söyleyen Güleroğlu bu konuda şu görüşleri dile getirdi:"Ben 28 yıldır bu işi yapıyorum. Şu an İzmir’e yatırım yapan her halükarda para kazanır. Bugün pahalıya da almış olsanız 1 sene sonra çok daha büyük bir karlılıkla satabilirsiniz. Döviz, borsa, altın kısa vadede para kazandırır ama uzun vadede gayrimenkulün getirdiğini hiçbiri getiremez. Bunu söylerken 2- 3 yılda yüzde 30, yüzde 40, hatta yerin gelişimine göre 50 elli bir kardan bahsediyorum. Vatandaş bakıyor televizyona, 'dolar alsaydım 100 bin lira param şimdi 105 bin lira olmuştu' diyor. Bu göreceli bir durum. Ama gayrimenkulde böyle bir durum yok. 100 bin liraya aldığın bir gayrimenkulü 3 yıl sonra 250 bin liraya satma şansın var. Kim ne derse desin alan kişi her zaman kardadır."

'28 YILDIR ZARAR ETMEDİM' 

Gayrimenkule yapılan yatırımın karlılığının çok yüksek olduğunu ve emlak piyasasının ekonomik spekülasyonlardan olumsuz etkilenen bir yapısı olmadığını belirten Güleroğlu, şunları kaydetti: "Bazıları ev almak için kredi faiz oranlarının düşmesini bekler. Oysaki faiz oranları düşmeye başladığında konut fiyatları yukarıya doğru tırmanır. Ama o anda 100 bin liraya alacağı yeri faiz oranları düştüğünde 130 bin liraya alacağının farkında değildir. Gayrimenkul alırsanız her zaman para kazanırsınız. 28 yıldır bu işi yapmamın en büyük sebebi ne aldıysam zarar etmemiş olmamdır."

'İZMİRLİ HESAP YAPARKEN İSTANBULLU GELİP ALIYOR'

Güleroğlu, İzmirlilerin emlak konusunda tavırlarını ise şöyle anlattı: "İzmirliler yatırım yaparken çok hesaplı davranıyorlar. İstanbullular ise daha cömert. Örneğin İzmirliye diyorum ki burasının gerçek değeri 1000 lira ama sahibinin borcu nedeniyle 800 liraya verecek. İzmirli 600’e alıp 800’e satarım diye hesap yaparken İstanbullu gelip 800’ e alıyor, sonra İzmirliye 1000 liraya satıyor. Çünkü oranın değeri zaten 1000 lira. Bu son dönemde çok fazla oluyor. Yani İzmirli yatırımda cimri çünkü daha çok para kazanmak istiyor. Mesela Alaçatı’da birkaç yıl önce o zamanın parasıyla 400 bin lira olan yerler vardı. İzmir’den kimse almadı, İstanbullular bu yerlerin tamamına yakınını aldı. Şimdi 1,5 milyon liraya İzmirliler onlardan alıyor’’

'SÖZ CEBE GİRMEZ, YAPILAN HER İŞ YAZILI OLMALI'

Güleroğlu, şöyle devam etti: "Arz ve talep çok önemli. Alırken kazanılmalı tabii ki ama hangi gayrimenkule ne şekilde yatırım yaparsanız yapın hiçbir zaman zarar etmezsiniz. İnsanlar alırken pahalı mı aldım, dolandırıldım mı diye düşünür. Oysa ki asla böyle bir şey olmaz. Çünkü bunun limiti sizsiniz. Siz bunun limitini koymuşsanız bunu aldığınız paranın altına satma riskiniz yok. Çünkü burada bir değer oluşturuyorsunuz. Bu şekilde bir fiyat artışı ortaya çıkıyor. Ben de İzmirliyim ve İzmirlilerin yatırım konusunda daha cömert olması gerektiğini söylüyorum. Ayrıca emlakçıdan alışveriş yaparken meslek odamıza kayıtlı sözleşmeler dahilinde yapmalarını öneririm. Bir nüshasını kendilerinde saklasınlar ki herhangi bir sorun yaşandığında bizler de çözüme gidebilelim. Söz cebe girmez hiçbir zaman. Yapılan her işin yazılı olması gerekir."