Enflasyondaki artışın nedeni gıda fiyatları

Merkez Bankası, nisan ayında dokuz yılın zirvesine çıkan enflasyondaki artışın sorumlusu olarak 'gıda enflasyonundaki belirgin artışı' gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yıllık enflasyon nisan ayında yüzde 11.87'lik düzeyiyle son 9 yılın en yüksek seviyesine yükselirken, Merkez Bankası 'Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda enflasyonu tetikleyen nedenleri sıraladı. Merkez Bankası'nın, dün açıklanan enflasyon verilerine ilişkin olarak açıkladığı raporda, nisan ayında tüketici fiyatlarının yüzde 1.31 arttığı ve yıllık enflasyonun 0.58 puan yükseldiği anımsatılarak, şöyle denildi:

"Nisan ayı Para Politikası Kurulu Toplantı Özeti’nde belirtildiği üzere, gıda enflasyonunda belirgin bir artış kaydedilmiş, bu gelişme tüketici enflasyonundaki yükselişin ana belirleyicisi oldu. Enerji fiyatları geçen ayın ardından bu dönemde de gerilemiş, hizmet enflasyonundaki yüksek seyir devam etti. Temel mal enflasyonu giyim grubu öncülüğünde gerilerken giyim dışı gruplar üzerinde Türk lirasındaki birikimli değer kaybının gecikmeli etkileri sürdü. Bu doğrultuda çekirdek enflasyon göstergelerinin yıllık enflasyonu yatay seyretmiş, ana eğilimi ise sınırlı bir düşüş gösterdi."

Merkez Bankası'nın Aylık Fiyat Gelişmeleri' raporunda şu konular öne çıktı:

- Nisan ayında hizmet fiyatları yüzde 0.85 arttı, grup yıllık enflasyonu 0.23 puan yükselerek yüzde 8.87'ye çıktı. Bu gelişmede ulaştırma ve lokanta otel grupları öne çıktı.

- Ulaştırma grubunda, havayolu yolcu taşımacılığı ücretlerine bağlı olarak bir önceki aya kıyasla belirgin bir fiyat artışı gözlendi.

- Lokanta otel grubunda fiyatlar gıda enflasyonundaki görünüme paralel olarak yemek hizmetleri öncülüğünde yükseldi. Öte yandan, kira grubunda yıllık enflasyon bir miktar geriledi.

- Diğer hizmetler grubunda ise yüksek seyir korunmuş, özellikle bakım-onarım, paket tur ve sağlık hizmetleri üzerinde döviz kuru etkileri gözlenmeye devam etti.

- Giyim grubunda tarihsel ortalamaların altında bir fiyat artışı gözlendi; bu gelişmede ağırlık yapısındaki değişim de etkili oldu.

- Dayanıklı tüketim malı fiyatlarındaki artışta otomobil grubu öne çıktı.

- Giyim ve dayanıklı tüketim dışı temel mallarda fiyatlar hızlı bir artış gösterdi, bu grupta yıllık enflasyon yüzde 12.82 ile endeks tarihinin en yüksek seviyesine ulaştı.

- Bu gelişmede kişisel bakım, konutun bakım-onarımı ve ev ile ilgili temizlik malzemelerindeki fiyat artışları belirleyici oldu.

- Akaryakıt ve tüp gaz fiyatları sırasıyla yüzde 1.38 ve 4.18 geriledi.

- Diğer yandan, fiyatı belediyelerce belirlenen şebeke suyu fiyatlarındaki artış eğilimi devam etti.

- Bu gelişmelerle birlikte, enerji grubu yıllık enflasyonu 1.1 puan gerileyerek yüzde 11.09 oldu.

- Nisan ayında, gıda ve alkolsüz içecekler grubunda yıllık enflasyon 3.09 puan yükselerek yüzde 15.63'e ulaştı.

- Bu gelişmede, taze meyve-sebze grubundaki baz etkilerine ek olarak, bu dönemde işlenmemiş gıda fiyatlarında gözlenen güçlü artış belirleyici oldu.

- Diğer işlenmemiş gıda grubunda kırmızı ve beyaz et ile pirinç fiyatlarında yüksek artışlar devam etti, grup yıllık enflasyonu yüzde 14.58’e ulaştı.

- İşlenmiş gıda fiyatları yüzde 0.96 ile yüksek bir oranda artmaya devam etti, grup yıllık enflasyonu yüzde 7.80 olarak gerçekleşti.

(DHA)