Maliye Bakanı: Varlık Fonu'na denetim var

Maliye Bakanı Naci Ağbal, Varlık Fonu'nda çalışanların durumlarının aynen devam edeceğini söyledi. Ağbal, fona 'üçlü denetim' getirileceğini de söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Maliye Bakanı Naci Ağbal, kamu işletme ve kurumlarının devredildiği Türkiye Varlık Fonu'na 'üçlü denetim' geleceğini, siyasi, hukuksal ve mali denetim yapılacağını söyledi.

CNN Türk'e açıklamalar yapan Ağbal, "Bütün şirketlerin personel ve işletme yönetimlerinin bugün olduğu gibi devam edeceğini" söyledi. Bakan Ağbdal, fonun şirketlerin yönetimine müdahale etmeyeceğini açıkladı.

Ağbal'ın konuşmasından satırbaşları şöyle:

TÜRKİYE AKTÖR HALİNE GELECEK: Türkiye Varlık Fonu hakkında geç kaldı. Burada önemli bir insiyatif alarak Varlık Fonu'nu kurduk. Varlıkların bir araya getirilmesi ile oluşturulacak sinerji ile Türkiye uluslararası projelerde önemli bir aktör haline gelecek, Varlık Fonu altına alınan şirketler, sayesinde yeni kaynak üretilecek. Türkiye'de sermaye piyasalarındaki oynaklıkların engellenmesi, büyük altyapı projelerin finansmanında önemli bir kaynak elde edilecek.

VARLIK FONU VE ŞİRKETLER: Varlık Fonu altına giden şirketler, daha fazla katma değer üretecekler. Başka alacağımız kararlarla, uluslararası ortaklıklar da yaparak Varlık Fonu daha da güçlenecek. Kamu Varlıklarından hangileri bir araya getirildiğinde nasıl daha stratejik bir hal olabilir bunu düşünüyoruz.

3 AŞAMALI DENETİM: Varlık Fonu bağımsız kuruluşlar tarafından 3 aşamada denetlenecek. Bağımsız denetim var, Başbakan tarafından görevlendirilen 3 denetim görevlisi olacak ve aynı zamanda meclis denetimi var. Her sene yıllık bağımsız denetim raporu ve başbakana sunulan denetim raporu meclise gidecek. Plan bütçe komisyonu her sene oturacak, fondaki tüm şirketleri tekrar tekrar denetlenecek.

Varlık Fonu referandumda kullanılabilirVarlık Fonu referandumda kullanılabilir

MÜDAHALE OLMAYACAK: Kimse tereddüt etmesin. Varlık Fonu'na devredilen şirketlerin stratejileri, yönetimleri ve personelleri şu anda olduğu gibi devam edecek. Hatta oluşturulan sinerji sayesinde varlıkların oluşturduğu bu değere daha fazla değer katılacak. Sadece hisse devri yaptık. Özelleştirme idaresindeki hisseleri alıp Varlık Fonu'na devrettik. Özellikle kanuna yazdık, uluslararası standartlara sahip stratejilerle yönetilecek. Her şirketin kendi yönetim kurulu ve yönetimleri var. Sadece hissedarlıktan kaynaklanan yönetim organlarını oluşturma yetkisini kullanacak. Stratejilere ve alınan kararlara hiçbir şekilde müdahale olmayacak.

HALKBANK, THY: Özelleştirme fonunda olan varlıklarda bu fona devredilen şirketler arasında yer alıyor. Halkbank ve THY, özelleştirme planında olan şirketler... Bu varlıklarla ilgili bu şirketlerle ilgili özelleştirme süreçleri yine hükümet tarafından kararlaştırılacak. Varlık Fonu yine hükümetin, bu devletin fonu, kimse endişe etmesin.

VERGİSİNİ DÜZENLİ ÖDEYENLERE İNDİRİM: Mükellef olduğu bütün vergileri süresinde ödemişse, geçmişe yönelik borcu yoksa, bu mükellefimizi nasıl ödüllendireceğiz? Geçmişine bakacağız, beyannamesinde vergisini hesaplayacağız. Yüzde 5'e kadar vergi indirimi yapacağız. 1 milyon lirayı aşmamak üzere. Yüzde 5'e kadar oranla vergi indirimine gideceğiz.

Vergisini düzenli ödeyen vatandaşlar için bakanlık olarak uzun süre üzerinde çalıştık. Basit bir sistem bir vergi mükellefi, mükellef olduğu vergi beyannamelerini süresinde ödemiş, yapılan denetimlerde herhangi bir eksiklik bir yanlışlık bulunmamışsa bu mükellefimizi ödüllendireceğiz.

Yeni uygulama kapsamında, tam uyumlu bir vatandaşımız ise hesaplanan verginin yüzde 5'ini almayacağız. Hedef kitle çoğunlukla KOBİ'ler...  İndirilecek olan vergi bir milyon lirayı aşmamak üzere yüzde 5 vergi indirimi yapılacak. 1 milyon liralık parasal sınırı koymamızın nedeni, daha çok küçük ve orta ölçekli şirketlerin faydalanması için..."

Varlık Fonu'nda gözler Yüksek Mahkeme'deVarlık Fonu'nda gözler Yüksek Mahkeme'de

Varlık Fonu 'çılgın projeler'e gidecek!Varlık Fonu 'çılgın projeler'e gidecek!