Fitch not kırdı, bakan Şimşek Epictetus'a başvurdu

Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Fitch'in Türkiye'nin notunu kırmasına Yunan filozof Epiktetos'la yanıt verdi: "Önemli olan başınıza nelerin geldiği değil, bunlara nasıl tepki verdiğinizdir."

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fitch’in not indirim kararına hükümet kanadından ilk tepki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’ten geldi. Şimşek, not indirim kararının ardından Yunan filozof Epiktetos’un, “Önemli olan başınıza nelerin geldiği değil, bunlara nasıl tepki verdiğinizdir” sözünü Twitter üzerinden paylaştı.

Fitch, Ağustos ayında Türkiye'nin "BBB-" ile "yatırım yapılabilir" seviyede bulunan kredi notunu teyit etmiş, not görünümünü ise 15 Temmuz'da darbe girişimi ve sonrasında yaşananlar nedeniyle "durağan"dan "negatif"e çevirmişti. Fitch, dünkü kararıyla Türkiye'nin kredi notunu 'yatırım yapılabilir' seviyenin bir basamak altına düşürdü ve not görünümünü durağanda tuttu.

Türkiye'nin son notu da gitti!Türkiye'nin son notu da gitti!

'Sade' filozof: Epiktetos kimdir?

Pamukkale’de doğduğu bilinen Epiktetos gençliğini Nero tarafından azat edilmiş oldukça zengin Epaphroditos’un kölesi olarak Antik Roma’da geçirdi. Köle olarak bile Epiktetos zamanını oldukça verimli kullandı, Musonius Rufus’un gözetiminde stoacı felsefeyle uğraştı. Sonunda azat edildi ve Roma’da sağlık sorunlarıyla nispeten zor bir hayat sürdürdü. Her ne kadar sebebi konusunda fikir ayrılıkları olsa da, sakat kaldığı biliniyor. Kimi kayıtlar efendisi Epaphroditus’un zulmünün bir sonucu olarak sakat kaldığını söylerken, kimi başka kayıtlar Epaphroditus’un Epiktetos’un çalışmalarını şevkle destekleyen ideal bir efendi olduğunu öne sürüyor. 89–95 yılları arasında bir tarihte Domitianus tarafından diğer filozoflarla sürgüne gönderildi.

Hayatının en ünlü dönemini başlatan aslına bakılırsa Domitianus'un sürgün kararıdır. Sürülmesinin ardından Epiktetos Nicopolis’e gitti ve orada ünlü bir felsefe okulu kurdu. Bu okul imparator Hadrianus tarafından bile ziyaret edildi ve en meşhur öğrencisi Arrianus hakkını vererek büyük bir tarihçi oldu.

Stoacı yaşam biçimine uygun olarak öğretim ve entelektüel arayış içinde son derece sade bir hayat sürdü. Hayatının son demlerinde aksi halde ölüme terk edilecek bir çocuğun büyütülmesine yardımcı olmak için bir kez evlendiği iddia edilir, başka bir iddiaya göre ise hiç evlenmedi ve çocuk sahibi olmadı. Kendi el yazısı ile kayaya kazıyarak yazdığı yazıların (“Hür İnsan Üzerine Bir Şiir”) halen Isparta’nın Sütçüler, Isparta ilçesine bağlı “Yazılı Kanyon” denilen bölgede durduğu söylenmektedir