Dolardaki ateşin sırrı: 3 Ekim

CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke’ye göre dolardaki artışın nedeni ne Trump ne de küresel gelişmeler. 150 ülke arasında en çok değer kaybının Türk lirasında yaşandığına dikkat çeken Böke, 'Bunun nedeni OHAL ve rejim değişikliği' dedi.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Son bir haftada tarihi rekorlar kıran dolar, Merkez Bankası’nın müdahalesiyle geriledi. Doların ateşinin yükselmesiyle ilgili daha çok küresel gelişmelere işaret edildi. Ancak CHP Sözcüsü Selin Sayek Böke’ye göre bunun nedeni içeride, başlangıç tarihi de 3 Ekim.

Türk lirasının dolara karşı değer kaybının 3 Ekim 2016’da başladığını anlatan Böke, 3 Ekim’den bu yana Türk Lirasının neredeyse 80 kuruş değer kaybettiğini söyledi.

Fitch'ten 27 Ocak öncesi Türkiye uyarısıFitch'ten 27 Ocak öncesi Türkiye uyarısı

Yine 3 Ekim’den bugüne bakıldığında Türk lirasının 150 para birimi içinde en çok değer kaybeden para birimi olduğunu anlatan Böke, son 10 günde ise en çok değer kaybeden birinci para birimi olarak zirveye çıktığını söyledi. Böke şöyle devam etti:

“Demek ki Türkiye’ye has bir şey oluyor. 150 ülke arasında en çok değer kaybeden para birimi bizimkiyse bunun nedeni ne Trump’tır ne de küresel konjonktürel durumdur. Bu Türkiye ile ilgili. 3 Ekim’i özellikle vurguladım. 3 Ekim tarihi OHAL’in uzatılacağının açıklandığı tarih. Bundan bir hafta sonra da Türkiye’nin hiç gündeminde yokken rejim değişikliği tartışmaları başladı. Türkiye’de kendine has bir şey var dediğimiz şeyler OHAL’in sürekli hale gelmesi ve hiç yokken rejim tartışmasının gündeme getirilmesidir.”

BELİRSİZLİĞİ KALKMASININ YOLU

Ekonomist olan Böke, döviz kurunda yükselişe neden olan belirsizlikler için de şunları söyledi:

“Belirsizliğin kaynağı OHAL ve OHAL’in devam etmesi için getirilmek istenen rejim değişikliği ise OHAL kalkmadan bu rejim değişikliği çekilmeden bu belirsizliğin kalkması zor. O nedenle biz de ısrarla bu belirsizliğin ortadan kalkabilmesi için ısrarla rejim değişikliği paketinin geri çekilmesini, OHAL’in kalkmasını istiyoruz. Bu olsun ki vatandaşın cebini eriten bu ekonomik şartlar değişsin. Bu ortamda doların düşmesi de zor.”

THY: Ya işçi atarız ya zam yapmayızTHY: Ya işçi atarız ya zam yapmayız