Not kıran Moody's'e hükümetten ilk tepki

Moody's'in Türkiye'nin kredi notunu düşürmesine Ekonomiden Sorumlu Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek Twitter'dan yanıt verdi: Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak/mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Türkiye'nin kredi notunu 18 Temmuz'da başlatılan negatif izleme sonucu "Baa3"ten "Ba1"e çekti, not görünümünü "durağan" olarak belirledi. Açıklamada, not indirim kararına dış finansman yükümlülüklerine yönelik risklerin artması ile kurumsal güçler ve büyümenin zayıflaması gerekçe gösterildi.

Moody's'in bu kararına ilk tepki Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci'den geldi. Şimşek, Moody's'in, Türkiye'nin kredi notuna ilişkin kararıyla ilgili "Rating kuruluşlarına vereceğimiz en iyi cevap yapısal reformları daha da hızlandırmak, mali disiplini korumaktır. Durmak yok reformlara devam" dedi. Zeybekci ise kararı eleştirerek, "Moodys'in almış olduğu not indirme kararı Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleri ile hiçbir şekilde örtüşmemektedir" açıklamasında bulundu.

ŞİMŞEK: TEMELLER SAĞLAM

Başbakan Yardımcısı Şimşek, Moody's'in Türkiye kararının ardından sosyal paylaşım sitesi Twitter üzerinden açıklamalarda bulundu. Türkiye'nin temellerinin sağlam olduğunu belirten Şimşek, "Birçok iç ve dış şoka rağmen ekonomimiz küresel kriz sonrası dönemde % 5.2 büyümüştür, şoklara karşı dirençlidir. 2016'da Ar-Ge, işgücü piyasası (kısmen), yatırım ortamını iyileştirilmesi, bireysel tasarruf artışı gibi reformlara imza attık. 2016'da AB ile vize muafiyeti için gerekli birçok reformu yaptık. Darbeleri engellemek için ordu üzerinde demokratik kontrolü artırdık" ifadelerini kullandı.

ZEYBEKCİ: DÜNYA YAVAŞLADI, BİZ BÜYÜDÜK

Ekonomi Bakanı Zeybekci ise Moodys'in not indirme kararının, Türkiye ekonomisinin temel makro dinamikleriyle hiçbir şekilde örtüşmediğine dikkat çekerek, Twitter üzerinden şu açıklamalarda bulundu:

"Dünya ekonomisinin yavaşladığı bir ortamda, yılın ilk yarısında Türk ekonomisi 2016 yılının yarısında %3,9 büyümüştür. Aynı dönemde Türk ekonomisi hem cari açığını düşürmüş hem de birçok dünya ekonomisi bütçe açığı verirken bütçe fazlası vermiştir. Moodys’in iddiasının aksine özel sektörümüz ve kamu kesiminin dış finansman koşullarında herhangi bozulma yaşanmamaktadır. Siyasi istikrarı koruyacak ve piyasa dostu uygulamalarımızdan taviz vermeden iş yapma ortamını iyileştirecek reformlarımıza devam edeceğiz."

Öte yandan Kredi derecelendirme kuruluşu Standard & Poor's da, geçen 20 Temmuz'da, Türkiye'nin kredi notunu bir kademe düşürerek BB+'dan BB'ye indirmişti.