Merkez Bankası'ndan 25 baz puanlık faiz indirimi

Merkez Bankası faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirerek yüzde 8.75'e çekti, politika faizi ve alt bant değişmedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Merkez Bankası Para Politikası Kurulu (PPK), beklendiği gibi faiz koridorunun üst bandını 25 baz puan indirdi, politika faizine ise dokunmadı.

PPK'nın ardından yapılan açıklamada, faiz koridorunun üst bandı olarak bilinen "marjinal fonlama oranı"nın yüzde 9.00’dan yüzde 8.75’e indirildiği belirtildi.

Açıklamada, koridorun alt bandı olan Merkez Bankası borçlanma faizinin yüzde 7.25 düzeyinde ve politika faizi olan bir hafta vadeli repo ihale faizinin de yüzde 7.5 düzeyinde sabit tutulduğu belirtildi.

Merkez Bankası, martta 13 ayın ardından ilk kez koridorun üst bandı olan gecelik borç verme faizini 0.25 puanlık indirimle yüzde 10.50 düzeyine çekmiş, koridorun üst bandı nisanda da 0.50 puan indirmle yüzde 10.0'a ve Mayıs'ta da yüzde 9.50'ye ve Haziran'da yüzde 9.00'a gerilemişti.

DALGALANMALAR YAŞANDI

Açıklamada, darbe girişimi ve piyasalara etkileri, "Yakın dönemde yurt içi gelişmelere bağlı olarak piyasalarda dalgalanmalar yaşanmıştır. Kurul, alınan likidite tedbirlerinin piyasalardaki oynaklığı sınırladığı değerlendirmesinde bulunmuştur" diye değerlendirildi.

Açıklamada, "Bu doğrultuda Kurul, para politikası etkinliğine sağladığı katkı da dikkate alınarak, sadeleşme yönünde ölçülü ve temkinli bir adım atılmasına karar vermiştir" denildi ve eklendi:

ENFLASYONDA ARTIŞ GÖZLENEBİLİR

"Kurul, işlenmemiş gıda ve tütün fiyatlarındaki gelişmelere bağlı olarak kısa vadede enflasyonda belirgin bir artış gözlenebileceğine dikkat çekti. Çekirdek enflasyonun ise kademeli düşüşünü sürdürmesi bekleniyor. Bununla birlikte, enflasyon görünümüne dair gelişmeler likidite politikasındaki sıkı duruşun korunmasını gerektiriyor... Enflasyon beklentileri, fiyatlama davranışları ve enflasyonu etkileyen diğer unsurlardaki gelişmeler dikkate alınarak para politikasındaki sıkı duruş sürdürülecek."

(DHA)