'Türkiye ile İran doğalgaz indiriminde anlaştı'

Türkiye'nin İran'la doğalgaz fiyatlarında yüzde 12-13 oranında indirim yapılması konusunda anlaştığı belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin İran aleyhine açtığı uluslararası tahkim davasını kazanmasının ardından yürütülen görüşmelerde anlaşmaya varıldığı kaydedildi.

Türkiye, İran aleyhine doğalgaz fiyatının yüksek olduğu gerekçesiyle açtığı uluslararası tahkim davasını kazanmıştı. Tahkim heyeti, fiyatta yüzde 10-15 aralığında indirim yapılmasını kararlaştırmıştı.

Habertürk'ten Olcay Aydilek'in haberine göre bu kararın ardından başlayan görüşmelerde Türkiye ve İran, yüzde 12-13 aralığında indirimde anlaştı. Oran, tahkim heyetine de bildirildi. Heyet, indirimle ilgili kararını eylül ayı öncesinde verecek.

İki ülke arasında nihai anlaşma sağlanırsa indirimin tüketici fiyatlarına yansıyıp yansımayacağı ya da ne ölçüde yansıyacağına ilişkinse yetkililerden yapılan bir açıklama yok.

Türkiye, İran’dan yılda 10 milyar metreküp gaz ithal ediliyor.

ANLAŞMA SONRASI NE OLACAK?

İran ile Türkiye, doğalgaz alım ve satım anlaşması gereğince tahkim davasının açıldığı 2012 yılından bugüne çekilen gaz miktarını ve o dönemin fiyatlarıyla ödenen tutarı hesaplayacak. Türkiye’nin, 2012 yılından itibaren çektiği doğalgaz, indirimli yeni fiyatla hesaplamaya tabi tutulacak. İran, aradaki farkı Türkiye’ye ödeyecek. Ödemenin nakit yapılması beklenirken taksitli seçenek üzerinde de durulduğu belirtiliyor.

TÜRKİYE, RUSYA'YA DA DAVA AÇTI

Türkiye, Rusya ile gaz fiyatında yapılacak indirim konusunda anlaşamadığı için de uluslararası tahkime başvurmuştu. Tahkim davasının ilk duruşmasının 2017 yılının ikinci yarısında yapılacağı belirtiliyor.

Haberin tamamı