Ekofest ‘yerini’ arıyor: ‘Festivali Bayramiç’te yapacağız’

Üst üste dördüncü kez izin verilmeyen Kazdağı Ekoloji Festivali, Balıkesir’in Edremit ilçesinde düzenlenemeyince Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde gerçekleştirilmesi amacıyla başvuru yapıldı.

Dernek, Ekofest'in Hacıkayyum Yeşil Park’ta yapılması için yeni başvuru yaptı.
Google Haberlere Abone ol

Seçkin Sağlam

ÇANAKKALE - Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği tarafından Balıkesir’in Edremit ilçesi Mehmetalan köyü Kuzgun Kamp ve Darıdere Tabiat Parkı’nda düzenlenmek istenen Kazdağı Ekoloji Festivali (Ekofest), ‘orman yangınları’ gerekçe gösterilerek iptal edildi.

Dernek, iptal üzerine festivalin yeni adresi olarak Çanakkale’nin Bayramiç ilçesinde bulunan mesire alanı için başvuru yaptı. Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, amacı çevreyi korumak olan bir derneğin, festival için gerekli bütün önlemleri alacağını söyledi.

YANGIN GEREKÇESİYLE İZİN VERİLMEDİ

Kazdağı Ekoloji Festivali’ne, geçen yıl olduğu gibi 2023 yılında da yangın gerekçesiyle izin verilmedi. 9 Mayıs tarihinde festivale izin veren Tarım ve Orman Bakanlığı 2. Bölge Müdürlüğü Balıkesir Şubesi, 17 Haziran’da iptal kararını bildirdi. Festivalin, Edremit Darıdere Tabiat Parkı’nda 21-25 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilmesi planlanıyordu.

Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği Başkanı Süheyla Doğan, “Biz zaten Kazdağı ve bölgemizin doğal hayatını koruma konusunda faaliyet gösteren bir derneğiz. Yangın riski her zaman var ve biz bu konuda gerekli önlemlerimizi alıyoruz. Yangın önlenebilir bir durumdur ancak bunu önlemenin yolu festivale izin vermeyerek yapılmaz” dedi.

‘24 SAAT İTFAİYE ARACI BULUNDURULACAK’

Festival süresine çok az bir zaman kaldığını ifade eden Doğan, bu nedenle yer arayışına gidildiğini ifade eden Doğan, şu bilgileri verdi: “Ekoloji festivalimizin, yeni bir alanda, Bayramiç’te, Hacıkayyum Yeşil Park’ta gerçekleştirilmesine karar verilmiş ve bu konuda Bayramiç Kaymakamlığı’na 19 Haziran tarihinde bildirimde bulunulmuştur.” 

Festivalin yıllardır iptal edildiğini hatırlatan Doğan, festivalin 2020 ve 2021 yıllarında pandemi nedeniyle gerçekleştiremediklerini, 2022 yılında orman yangınları gerekçesi ile yapamadıklarını ifade etti.

Doğan, bu yıl da yine aynı gerekçe ile izin verilmediğini belirterek mağdur olduklarını vurguladı. Doğan, “Yangına karşı çok hassas olan ve doğayı korumak amacıyla yıllardır mücadele eden derneğimiz, daha önceki tüm festival organizasyonlarımızda olduğu gibi tüm önlemleri alacaktır. Bayramiç Belediyesi tarafından festival süresince alanda 24 saat bir itfaiye aracı bulundurulacaktır” dedi.

‘DERNEĞİMİZ HİÇBİR OLUMSUZLUĞA İZİN VERMEYECEK’

Bayramiç’i Kazdağı’nda kurulu olması, festivalin ruhuna uygun olması ve kısa sürede en uygun mekan olarak belirlenmesi nedeni ile seçtiklerini dile getiren Doğan, Bayramiç Kaymakamlığı’ndan olumsuz bir sonuç çıkacağını düşünmediklerini söyledi. Doğan, “Tüm önlemleri alan, amacı doğayı korumak ve sürdürülebilir bir biçimde gelecek kuşaklara aktarmak olan derneğimiz, hiçbir olumsuzluğa izin vermeyecektir. Bayramiç Belediyesi itfaiye ekipleri ile temas halinde olunacaktır. Bu noktada olumsuz bir sonuç çıkacağını düşünmüyoruz” diye konuştu.