Egedesonses programında ırkçı ve cinsiyetçi mülteci yorumu

Egedesonses isimli yerel haber sitesinde program yapan Murat Karakaş'ın Afgan mültecilerle ilgili sözleri tepki çekti. İzmir Gazeteciler Cemiyeti Karakaş'ı kınadı ve özür dilemeye davet etti.

Google Haberlere Abone ol

İZMİR - İzmir'de yayın yapan Egedesonses isimli internet sitesinin sahibi Murat Karakaş, programında mültecilerle ilgili ırkçı ve cinsiyetçi yorumlarda bulundu.

Programda “Ukrayna'dan bayan mülteciler gelse o zaman hepimiz evimizde misafir ederiz. Afganistan'dan geliyorlar. Sakallı sakallı leş gibi" şeklinde ifadeler kullanan Karakaş'ın sözleri tepkilere neden oldu.

İGC: GAZETECİLİK İLKELERİNİN ÇİĞNENMESİNE MÜSAADE ETMEYECEĞİZ

İzmir Gazeteciler Cemiyeti (İGC) Yönetim Kurulu tarafından yapılan “Özür bekliyoruz” başlıklı yazılı açıklamada, gazetecilik ülkelerinin çiğnenmesine müsaade edilmeyeceği vurgulanarak, “Egedesonses adlı internet sitesinde, kendisini gazeteci olarak tanıtan Murat Karakaş adlı kişi, kadınlar ve mülteciler hakkında hiçbir şekilde kabul edilemeyecek ifadelerde bulunmuştur. Irkçı, cinsiyetçi, aşağılayıcı dil asla kabul edilemez. Yayıncılık ve insanlık ilkelerinin çiğnenmesi çok üzücüdür. ‘Gazeteciyim’ diyen kişilerin her şeyden önce meslek etik ve değerleri üzerinde taşıması şarttır. Kendisinden mesleğimiz ve tüm haksızlığa uğrayan kişiler adına özür bekliyor, kentimizde, bölgemizde yayıncılık ve gazetecilik ilkelerinin çiğnenmesine müsaade etmeyeceğimizi duyuruyoruz” denildi.

'PROGRAM SONUNDA RAYDAN ÇIKTILAR'

Konuyla ilgili bir tepki de Bergama Demokrasi Platformu’ndan geldi.

Platform açıklamasında, “31 Temmuz 2021 Cumartesi günü egedesonses.com.tr adlı internet radyosunda program yaptıklarını iddia eden ancak kendi deyimleri ile dedikodu/sohbet arası bir şey yapan Murat Karakaş ve Rıdvan Karapehlivan program sonunda adeta raydan çıkmış tren gibi kadınlara yönelik cinsiyetçi, aşağılayıcı söylemlerde bulunmuşlardır” denildi. Karakaş ve Karapehlivan’ı özür dilemeye davet eden platform, açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

“Mülteci sorununu cinsiyetçi bir söyleme bağlayan ve bu sorun üzerinden kadınları aşağılayan ve cinsel obje olarak gören Murat Karakaş'ı ve yılların gazetecisi olduğunu söyleyen Rıdvan Karapehlivan'ı şiddetle kınıyor, söylemlerini düzelterek yine radyo programında başta Ukraynalı kadınlar olmak üzere tüm kadınlardan özür dilemeye davet ediyoruz.”

KARAKAŞ: ‘BAZI FIRSATÇILAR’

Bir internet sitesine açıklamada bulunan Murat Karakaş ise programda espri yapmak istediğini ancak maksadını aştığını ifade etti. Bütün kadınlardan özür dilediğini belirten Karakaş, kendisine tepki gösterenleri ise “fırsatçı” olarak nitelendirdi. Karakaş, “Kadın hakları, çocuk hakları ile ilgili programlar yapan, 20 yılı aşkın gazetecilik faaliyeti yürüten birisiyim. Böyle bir insan değilim. Bazı fırsatçılar bunu linç kampanyasına dönüştürdü. Biz bunların nereden beslendiğini biliyoruz. Yayına çıkarmadığımız uç kesimler haberi servis ederek bunun yayılmasına sebep oldu. Ama bu söylediğimin haklı olduğunu göstermez” dedi. Karakaş, yarın yapacağı programda daha detaylı bir açıklama yaparak özür dileyeceğini ifade etti. (DUVAR)