Dünyadan Gabon'daki darbe girişimine tepki: 'İstikrarsızlığı artıracak'

Gabon'daki askeri darbe girişimine ilişkin açıklama yapan AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Borrell, bunun 'tüm bölgede istikrarsızlığı artıracağını' söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Orta Afrika ülkesi Gabon'da bir grup askerin yönetime el koyduklarını duyurmasının ardından Avrupa Birliği (AB), Fransa ve Çin'den konuyla ilgili açıklamalar yapıldı.

AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, Gabon Cumhuriyeti'nde ordunun yönetime el koymasının 'tüm bölgede istikrarsızlığı artıracağını' söyledi. AB dönem başkanlığını yürüten İspanya'da düzenlediği AB Savunma Bakanları Gayriresmi Toplantısı'nın girişinde basına konuşan Borrell, Bölgeden gelen haber karışık. Haberi bu sabah duydum. Resmi bir açıklama yapmak için erken. Ama eğer bu haber doğrulanırsa tüm bölgedeki istikrarsızlığı artırır" ifadelerini kullandı.

'TOPLANTIDA BU KONU DA ELE ALINACAK'

AA'nın aktardığına göre, Toledo'daki toplantıda Gabon'daki olayların da ele alınacağını belirten Borrell, Nijer'deki askeri darbenin sonuçlarını zaten tartışacaklarını, Gabon'daki gelişmelerden sonra Afrika'daki istikrarsızlığın daha kapsamlı olarak görüşülebileceğini ifade etti. Borrell ayrıca AB olarak Nijer'deki askeri yönetime ekonomik yaptırım uygulayabilmek için yasal çerçeve benimsenmesinin Toledo'daki toplantıda AB Savunma Bakanları tarafından tavsiye edilebileceğini kaydetti.

FRANSA: BU MUHAREBEYİ YÜRÜTMEMİZ GEREK

Fransa Başbakanı Elisabeth Borne da başkent Paris'te düzenlenen 29'uncu Büyükelçiler Konferansı'nda yaptığı konuşmada, Gabon'daki son gelişmelere değindi. Borne, konferansta yaptığı konuşmada, Fransa'nın Gabon'daki darbeye ilişkin durumu yakından takip ettiğini, Fransız büyükelçilerin özellikle yurt dışındaki krizlerde Fransız vatandaşlarına desteklerini daha titiz şekilde yürütmeleri gerektiğini kaydetti. Borne, Ukrayna-Rusya Savaşı, Sudan'daki durum, Nijer'deki darbe gibi ciddi krizlere dikkat çekerek "İletişim, uluslararası arenada ciddi bir muharebe haline geldi. Bu muharebeyi yürütmemiz gerek" diye konuştu.

ÇİN: CUMHURBAŞKANI'NIN GÜVENLİĞİNİ GARANTİ ALTINA ALIN

Çin de askerlerin yönetime el koyduklarını duyurduğu Orta Afrika ülkesi Gabon'da düzenin sağlanması ve Cumhurbaşkanı Ali Bongo'nun can güvenliğinin sağlanması çağrısında bulundu. Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Vang Vınbin, yaptığı açıklamada, "Gabon'daki tüm taraflara ülkenin ve halkın temel çıkarlarını gözetmeye, anlaşmazlıkları diyalog yoluyla çözmeye ve normal düzeni en kısa zamanda tesis etmeye çağırıyoruz" dedi.

Ülkedeki durumu yakından takip ettiklerini ifade eden Vang, ulusal barışın ve istikrarın korunması ve Bongo'nun 'kişisel güvenliğinin garanti altına alınması' çağrısı yaptı.

Ne olmuştu?

Gabon'da bugün, cumhurbaşkanı seçimi sonuçlarının ilanından sonra ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetimi ele geçirdiklerini duyurmuştu. Bir grup asker adına yapılan açıklamada, "Savunma ve güvenlik güçleri olarak Kurumların Geçiş ve Restorasyon Komitesi'nde (CTRI) birleştik. Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunmaya karar verdik" ifadesi kullanılmıştı. Açıklamada, cumhurbaşkanı seçimlerinin iptal edildiği ve ülke sınırlarının kapatıldığı bildirilmişti. (DIŞ HABERLER)