Gabon'da asker yönetime el koyduğunu açıkladı

Bir süredir gerilimlerin yaşandığı Gabon'da bir grup asker, yönetime el koyduğunu açıkladı. Başkent Librevil'de silah sesleri duyuldu. Askerler, Cumhurbaşkanı Bongo'yu ev hapsine aldıklarını duyurdu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Gabon’da cumhurbaşkanı seçim sonuçlarının ilanından sonra ulusal televizyon binasına giren bir grup asker, yönetime el koyduklarını duyurdu.

Devlet Seçim Merkezi’nin cumhurbaşkanlığı seçimlerini Ali Bongo’nun yüzde 64 oy alarak kazandığını açıklamasının ardından, bir grup asker, seçimlerin iptal edildiğini ve kurumların kapatıldığını televizyon yayını ile duyurdu. İlerleyen saatlerde bir açıklama daha yapan askerler, Cumhurbaşkanı Bongo'nun ev hapsine alındığını açıkladı.

'GABON HALKI ADINA BARIŞI SAVUNMA KARARI ALDIK'

Reuters haber ajansının aktardığına göre, Gabon 24 televizyon kanalına çıkan askerler, seçim sonuçlarının iptal edildiğini, ikinci bir emre kadar tüm ülke sınırlarının kapatıldığını ve devlet kurumlarının lağvedildiğini duyurdu. Askerler, açıklamalarında, “Gabon halkı adına mevcut rejime son vererek barışı savunma kararı aldık” dedi.

Darbe bildirisi okuyan askerler kendilerini ‘Geçiş ve Kurumların Restorasyonu Komitesi’ üyeleri olarak tanıttı. Lağvedildiği açıklanan devlet kurumlarının hükümet, senato, millet meclisi, anayasa mahkemesi ve seçim kurulu olduğu ifade edildi.

2020 YILINDA BU YANA BATI VE ORTA AFRİKA'DA 8'İNCİ DARBE

Başarılı olması durumunda, Gabon'daki darbe Batı ve Orta Afrika'da 2020 yılında bu yana yapılan sekizinci darbe olacak. Mali, Gine, Burkina Faso, Çad ve Nijer'in ardından temmuz ayında Batı Afrika ülkesi Nijer'de de asker yönetime el koyduğunu açıklamıştı.

BONGO'NUN ÜÇÜNCÜ KEZ SEÇİLDİĞİ AÇIKLANDI

Orta Afrika ülkesi Gabon'daki 800 binden fazla kayıtlı seçmen, hafta sonu yapılan seçimlerde yerel milletvekillerini, ulusal meclis üyelerini ve bir sonraki cumhurbaşkanını belirlemek için oy kullanmıştı. Gabon Cumhurbaşkanı 64 yaşındaki Ali Bongo Ondimba, devleti 41 yıldan fazla yöneten babası Omar Bongo Ondimba'dan 2009'da görevi devralmış ve hafta sonu yapılan seçimlerle üçüncü kez seçilmişti.

Seçimlerin ardından oy sayım işlemi devam ederken internetin kısıtlanması, hükümeti ağır eleştirilerin hedefine koymuştu. Oy verme işleminin son saatlerinde "şiddet" gerekçesiyle sokağa çıkma yasağının uygulanması da muhalefetin eleştirilerine yol açmıştı. Oyunu kullandıktan sonra basına açıklamalarda bulunan muhalefet lideri Ondo Ossa, Ondimba'ya karşı verdiği başkanlık mücadelesinde seçimlere hile karıştırıldığını öne sürmüştü.​​​ (DIŞ HABERLER)

Etiketler gabon darbe asker