İzmir’in en eski kulüplerinden Panionios iflas etti

Yunanistan'ın başkenti Atina'da yer alan, 1890 yılında İzmir’de kurulan Panionios futbol kulübü iflas bayrağını çekti. Yunanistan Süper Ligi'nde yer alan kulübün, amatör ligde mücadele vermesi bekleniyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Panionios birkaç yıl evvel Yunanistan’ın önde gelen spor kulüplerinden bir tanesi idi. Küçük ancak aktif taraftar grubu ile Panionios isminden gerek Yunanistan liglerinde gerekse de Avrupa şampiyonlarında bahsettirdi. Geçmişte, Yunanistan ve Avrupa’nın büyük kulüplerine birçok müsabakada kök söktüren Osmanlı İmparatorluğu'nun ilk jimnastik kulüplerinden bir tanesi olan Panionios, bugünlerde iflasın eşiğine gelmiş durumda.

Yunanistan basınında yer alan haberlere göre, kaynak sıkıntısı ve biriken borçlar nedeniyle kendisini aniden Yunanistan’ın İkinci Süper Ligi'nde bulan Panionios, ekonomik çıkmaz ve gerekli şartların yerine getirilememesi nedeniyle bu sezon ikinci ligde de yer alamayacak.

İflas bayrağını çeken kulüp, Yunanistan’ın futbol mercilerine bu sezon ikinci lige katılamayacağı bilgisini paylaştı. Bu gelişmenin ardından, tarihi kulübün Yunanistan’ın amatör yerel liglerinden bir tanesine katılmasının yolu açılmış oldu.  İzmir kökenli kulübün, yeni sezonda Atina’nın ve bazı Ege adalarının yerel takımlarının aktif olduğu bir amatör ligde mücadele vermesi bekleniyor.

2020 yılında iflas eden Panionis 14 Eylül 1890 tarihinde, Osmanlı İmparatorluğu’nun bir vilayeti olan İzmir’de kuruldu. Beşiktaş, Fenerbahçe ve Galatasaray gibi imparatorluğun köklü kulüplerinden neredeyse 15 sene evvel kurulan Panionis'in orijinal ismi ‘Pan-İyonyan Jimnastik Kulübü’.  Kısa adı Panionios ile Osmanlı ve Yunanistan spor tarihine geçen kulüp, kuruluşundan 32 yıl sonra Atina’ya taşındı. Kulübün Yunanistan’ın başkentine taşınmasından sonra, ağırlıklı olarak 'Nea Smirni' (Yeni İzmir) semtini mesken tuttu.

Panionios’un kulüp merkezi ve stadı 'Nea Smirni'nin kalbinde yer alıyor. Yakın tarihe kadar 'Nea Smirni'deki stat, birçok önemli yerel ve Avrupa spor müsabakasına ev sahipliği yaptı.

AEK DE İFLAS ETMİŞTİ

Yunanistan’ın son on yılına damga vuran ekonomik kriz birçok spor kulübünü oldukça zor durumda bıraktı. Birçok tarihi kulüp iflas nedeniyle amatör liglerde mücadele etmeye başladı.  Yunanistan’ın ünlü kulüplerinden olan İstanbul kökenli AEK ve İraklis gibi tarihi çınarlar da geçtiğimiz senelerde benzer gelişmeler ile mücadele etmek durumunda kaldı.

AEK, ekonomik iflas nedeniyle üçüncü ligin yolunu tutarken, ilerleyen dönemde kulübün yeniden mali istikrara kavuşması ve alt liglerdeki şampiyonluklarla İstanbul Rumlarının tarihi spor imgesi Yunanistan Süper Ligine dönüş gerçekleştirdi.