Süper bilgisayar Fugaku: Siperlik virüsün yayılmasını engellemiyor

Dünyanın en hızlı bilgisayarı olan ve korona virüsüne karşı araştırmalarda kullanılan Fugaku, siperliklerin virüsün yayılmasını engellemekteki rolünü ölçtü. Simülasyon sonuçlarına göre, enfekte bir kişinin sadece siperlik takması halinde damlacıkların neredeyse tamamı etrafa yayılıyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Japonya'da üretilen ve 'dünyanın en hızlısı' olarak bilinen süper bilgisayar, siperliklerin korona virüsünün yayılmasını engellemekte neredeyse tamamen etkisiz olduğunu tespit etti. 'Fugaku' isimli süper bilgisayarın simülasyonlarına göre, enfekte bir kişinin maske yerine siperlik takması, virüsün hapsolmasını ve yayılmasını engellemiyor. Virüs taşıyan damlacıklar, yüz ile siperlik arasındaki boşluktan dışarı çıkıyor.

Fugaku'nun simulasyonuna göre, 5 mikrometreden (bir metrenin milyonda biri) küçük damlacıkların neredeyse yüzde 100'ü siperliklerden dışarı kaçıyor. 50 mikrometrelik daha büyük damlacıların da yaklaşık yarısı siperliğin dışına çıkıyor.

'MASKE TAKMAK ÇOK DAHA ETKİLİ'

Araştırmanın gerçekleştirildiği hükümet destekli Riken Araştırma Enstitüsü'nden Makoto Tsubokura, simülasyonda bir mikrometreden birkaç yüz mikrometreye kadar farklı boyutlarda on binlerce damlacık için inceleme yaptıklarını belirterek, maske yerine sadece siperlik takılmaması için uyarıda bulundu. Tsubokura, "Simülasyonun sonuçlarına bakıldığında, enfekte bir kişinin ağzından çıkan damlacıkların yayılmasını engellemek açısından, yüz siperliklerinin etkisi maskelere göre ne yazık ki kısıtlı" dedi.

"Bu özellikle 20 mikrometreden küçük damlacıklar için geçerli" diyen Tsubokura, daha küçük damlacıkların neredeyse tamamının yüz ile siperlik arasında kalan alandan dışarıya sızdığını söyledi. Japon bilim insanı, taşıyıcı olma potansiyeli taşıyan kişilerin virüsü yaymamak için siperlikle yetinmemesi gerektiğini belirtti.

Havaların soğumaya başlamasıyla birlikte birçok ülkede gözler kapalı alanlarda bulaş ihtimaline ve havalandırma sistemlerine çevrilmiş durumda. Uzmanlar, bu tip ortamlarda sürekli olarak maske takmamanın virüsün yayılmasına yol açabileceğini vurguluyor. (DIŞ HABERLER)

Süper bilgisayar korona virüsüne karşı: Fugaku, tedavi yöntemlerini araştıracakSüper bilgisayar korona virüsüne karşı: Fugaku, tedavi yöntemlerini araştıracak