Rus muhalif lider Navalni komada: 'Çayla zehirlediler'

Rusya'da Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik sert eleştirileriyle tanınan muhalif siyasetçi Aleksey Navalni zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Navalni'nin bir havalimanında çay içtikten sonra uçakta fenalaştığı ve komaya girdiği açıklandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rus muhalif siyasetçi Aleksey Navalni, zehirlenme şüphesiyle hastaneye kaldırıldı. Sözcüsü Kira Yarmiş, 44 yaşındaki Navalni'nin havalimanında bir bardak çay içtikten sonra uçakta fenalaştığını, uçağın acil iniş yaptığı Sibirya kenti Omsk'ta bir hastaneye kaldırıldığını söyledi. Yarmis, çayın zehirli olduğuna inandığını belirtti. Komaya giren Navalni'nin yoğun bakımda tutulduğu ve solunum cihazına bağlandığı açıklandı.

'BİLİNCİ YERİNDE DEĞİL'

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e yönelik sert eleştirileriyle tanınan Navalni'nin, dün akşam Moskova'dan Sibirya'daki Tomsk kentine uçarken hastalandığı belirtiliyor. Yarmiş, "Aleksey'in çayına karıştırılan bir şeyle zehirlendiğini sanıyoruz. Bu sabah içtiği tek şey o çaydı. Doktorlar, zehirin sıcak sıvı sayesinde hızla kana karıştığını söyledi. Aleksey'in şu an bilinci yerinde değil" dedi.

Yarmiş, Navalni'yi kimin zehirlemiş olabileceğine dair bir iddiada bulunmazken, hastaneye polis çağrıldığını ekledi. Hastanedeki doktorlardan Anatoli Kaliniçenko ise muhalif liderin zehirlendiğinin kesin olmadığını, 'doğal zehirlenme' ihtimalinin de bulunduğunu ve testler yapıldığını söyledi.

Omsk Sağlık Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada da, Navalni'nin durumunun ciddi olduğu ve doktorların ellerinden geleni yaptığı belirtildi. Açıklamada, "Zehirlenme ihtimali değerlendiriliyor. Şu an sebebin ne olduğunu söylemek mümkün değil" denildi.

GÖRGÜ TANIĞI: ACI İÇİNDE BAĞIRIYORDU

Navalni'nin zehirlendiği uçaktaki yolculardan biri olan Pavel Lebedev ise sosyal medyada gördüklerini şöyle anlattı: "Uçuşun başında tuvalete gitti ve geri gelmedi. Gerçekten hasta hissetmeye başlamıştı. Onu geri getirmeye çalıştılar, Acı içinde bağırıyordu."

KAMERALAR İNCELENİYOR

Navalni'nin kalkıştan hemen sonra bir anda kendini kötü hissettiği, uçakta herhangi bir şey yemediği de belirtildi. Interfax ajansı ise Navalni'nin çay içtiği kafenin sahiplerinin CCTV kameralarını incelediğini duyurdu.

Yolsuzluk karşıtı eleştirileriyle tanınan ve bir avukat olan Navalni, geçtiğimiz yıllarda liderlik ettiği Kremlin karşıtı gösterilerde sık sık gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı. Navalni, Putin'in görev süresinin anayasa değişikliğiyle uzatılmasını da eleştirmişti. (DIŞ HABERLER)