ABD'ye Osman Kavala yanıtı: Emir veremezsiniz

Dışişleri Bakanlığı, 1000 gündür tutuklu bulunan iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması çağrısında bulunan ABD'ye tepki gösterdi. Açıklamada, "Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri konusunda emir veremez" denildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Dışişleri Bakanlığı, iş insanı Osman Kavala'nın serbest bırakılması için çağrı yapan ABD Dışişleri'ne yanıt verdi. Açıklamada, "ABD Dışişleri Bakanlığının Osman Kavala’nın tutukluluğunun sonlandırılması çağrısı yapan açıklaması hukuk devleti ilkesiyle bağdaşmamaktadır" denildi.

Açıklamada, "Hiçbir devlet veya hiç kimse Türk mahkemelerine yargı süreçleri konusunda emir veremez" ifadeleri kullanıldı.

ABD NE ÇAĞRI YAPMIŞTI?

ABD Dışişleri Bakanlığı, Kavala'nın tutukluluğunun dün 1000'inci gününü doldurması nedeniyle yaptığı yazılı açıklamada, "Türk hayırsever ve sivil toplum lideri Osman Kavala hiçbir suçtan hüküm giymeden 1000 gününü hapiste geçirmiştir. ABD uluslararası sorumluluklara ve zorunluluklara saygı duymanın önemini hatırlatır" ifadelerini kullanmıştı.

Kavala'nın tahliye edilmesi istenen açıklamada, "Türkiye'den adalet ve hukukun üstünlüğüne olan bağlılığına uymasını ve Osman Kavala'yı serbest bırakmasını, bu sırada davasının adil, şeffaf ve hızlı biçimde sonuçlanmasını istiyoruz" denilmişti.

Gezi Parkı eylemleri davasında beraat eden Osman Kavala, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili bir soruşturma gerekçesiyle cezaevinden çıkmadan tutuklanmıştı. Kavala, hakkında daha sonra "siyasal veya askeri casusluk" suçlamasıyla da tutuklama kararı verilmişti. Darbe girişimi soruşturmasında tahliyesine hükmedilen Kavala, casusluk suçlaması nedeniyle cezaevinden çıkamamıştı. (DIŞ HABERLER)

ABD: Osman Kavala serbest bırakılmalıABD: Osman Kavala serbest bırakılmalı