Yunanistan Ayasofya için Putin'i aradı

Rusya ve Yunanistan'ın liderleri Putin ve Miçotakis, Ayasofya'nın statüsünün değiştirilmesini ve ikili ilişkileri ele aldıkları bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Yunanistan tarafının talebiyle yapılan görüşmede, Ayasofya'nın 'evrensel bir miras olarak muhafaza edilmesinin' önemine vurgu yapıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis, Ayasofya'nın müze statüsünün iptal edilip camiye dönüştürülmesi konusunda Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'i aradı. Kremlin'den yapılan açıklamaya göre iki lider, görüşmede Ayasofya'nın yanı sıra ikili ilişkileri geliştirmeyi de ele aldı.

'AYASOFYA, BARIŞ VE UYUMUN SİMGESİ'

TASS haber ajansının aktardığı Kremlin açıklamasında, Putin ve Miçotakis'in 'İstanbul'daki Ayasofya katedralinin statü değişikliğine de odaklandığı belirtilerek, "Bu benzersiz Dünya Mirası eserinin emsalsiz kültürel, tarihi ve ruhani önemine vurgu yaptılar, Ayasofya'nın evrensel bir miras, barış ve uyumun bir simgesi olarak muhafaza edilmesinin önemini kaydettiler" denildi.

'ORTAK KOMİSYON ÇALIŞMALARI HIZLANDIRILACAK'

Açıklamada, Putin ve Miçotakis'in ikili ilişkileri geliştirmek için ortak komisyon çalışmalarını hızlandırmakta mutabık kaldığının belirtilmesi de dikkat çekti. Kremlin açıklamasında, "Putin ve Miçotakis, çeşitli alanlardaki Rus-Yunan işbirliğinin gelecekte ilerletilmesini ayrıntılı biçimde ele aldılar. Ekonomik, endüstriyel, bilimsel ve teknik işbirliği üzerine ortak komisyon çalışmalarını hızlandırma ihtiyacını not ettiler. İkili ilişkilier için yasal zemini genişletme üzerine odaklandılar" denildi.

Görüşmede, Libya'da olası bir uzlaşma ve Doğu Akdeniz'deki durumun ele alındığı da belirtildi. (DIŞ HABERLER)