İtalya'dan mahsur kalan 180 mülteciye iniş izni

Günlerdir Akdeniz'de kıyıya yanaşmak için izin bekleyen insani yardım gemisi Ocean Viking'deki 180 mülteciye İtalya'dan iniş izni verildi. Geçtiğimiz hafta acil yardım çağrısı yapan gemideki mültecilere korona virüsü testi uygulandığı ve başka bir gemide 14 gün karantinada kalacakları belirtildi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İtalyan makamları bir haftayı aşkın süredir kara sularındaki bir yardım gemisinde mahsur kalan 180 mülteciye iniş izni verdi. Mülteciler karaya çıkmadan önce, alındıkları bir gemide 14 gün karantinada kalacak.

Uluslararası yardım kuruluşu SOS Méditerranée'ye ait Ocean Viking gemisi cuma günü artık içindeki mülteciler ve mürettebatın güvenliğinden kaygılı olduğunu bildirerek olağanüstü hal ilan etmişti.

SAĞLIK EKİBİ GÖNDERİLDİ

BBC Türkçe'de yer alan habere göre İtalyan İçişleri Bakanlığından bir kaynak, gemiye boşaltılmadan önce bir sağlık ekibinin yollandığını söyledi. Mültecilerin bugün Sicilya'da İtalyan makamlarına ait bir gemiye alınacağı ve burada 14 gün karantinada kalacakları açıklandı. Doktorlar, Ocean Viking gemisindeki mültecilere Covid-19 testi yapmışlardı. Sonuçların bugün gelmesi bekleniyor.

Ocean Viking yolcularına İtalya veya Malta'nın iniş izni vermesini bekliyordu. Gemideki Pakistan, Eritre, Nijerya dahil çeşitli ülkelerden mülteciler Libya'dan botlarla denize açılmış ve Ocean Viking gemisi tarafından 25 ile 30 Haziran arasında dört ayrı grup halinde kurtarılmıştı. Ağırlıkla erkeklerden oluşan mülteci grubunun içinde, çoğunun yanında yetişkin biri olmayan 25 çocuk ile biri hamile iki kadın var.

SOS Méditerranée grubu için çalışan bir doktor gemide 'büyük bir psikolojik huzursuzluk' yaşandığını ve gerek yolcular gerek mürettebat açısından durumun kontrolden çıkmak üzere olduğunu söylemişti. Mürettebattan biri bir çok kavga ve intihar tehdidi yaşandığını bildirmişti.

'GECİKMELER HAYATLARI TEHLİKEYE ATTI'

SOS Méditerranée, Twitter hesabından, geminin tahliyesindeki 'gereksiz gecikmelerin hayatları tehlikeye attığını' yazdı. Yolculardan 27 yaşındaki Bangladeşli Rabiul İtalya'nın kararından sonra "Çok mutluyuz. Uzun bir yoldan geliyoruz. Libya cehennem gibiydi ve sonunda bir yere vardık. Aileme hala hayatta olduğumu bildirmem lazım" dedi.

Geçen yıl 110 bin mülteci Akdeniz'i aşarak Avrupa'ya ulaşmaya çalıştı. Uluslararası Göçmen Örgütü'nün rakamlarına göre geçen yıl bunu deneyen mültecilerden 1200'ü yollarda öldü. (BBC Türkçe)