Trump, polisin yaraladığı 75 yaşındaki eylemciye 'provokatör' dedi

ABD Başkanı Donald Trump, Floyd protestolarında polisin yere itmesi sonucu yaralanan ve hâlâ hastanede tedavi gören 75 yaşındaki göstericinin polise tuzak kuran bir Antifa üyesi olduğunu öne sürdü. Trump'ın 'olayın düzmece olduğunu' iddia etmesi tepki çekti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Donald Trump, geçtiğimiz hafta New York eyaletinde düzenlenen George Floyd protestoları sırasında polis tarafından yere düşürüldükten sonra başı kanayan ve hastaneye kaldırılan 75 yaşındaki göstericinin 'provokatör' olduğunu ve olayın polise kurulan bir 'tuzak olduğunu' iddia etti. Trump, 75 yaşındaki Martin Gugino'nun faşizm karşıtı Antifa hareketinin bir üyesi olduğunu da öne sürerken, bu iddiasına herhangi bir kanıt sunmadı.

Trump, Twitter paylaşımında, New York eyaletinin Buffalo kentinde yaşanan olayı sağcı One America News Network (OANN) üzerinden izlediğini belirterek "Polisin ittiği Buffalo eylemcisi bir ANTIFA provokatörü olabilir" dedi. 75 yaşındaki Martin Gugino'nun polis ekipmanlarına müdahale ettiğini öne süren Trump, "Olayı OANN'da izledim, ittirildiğinden daha sert yere düştü... Bu biz tuzak olabilir mi?"

CUOMO'DAN TEPKİ: GÖZLERİMİZ BİZE YALAN MI SÖYLÜYOR?

Trump'ın açıklamaları kamuoyunda tepki çekerken, en sert eleştirilerden biri New York Valisi Andrew Cuomo'dan geldi. Trump'ın iddialarının temelsiz olduğunu söyleyen Cuomo, başkanın 'acımasız' olduğunu dile getirdi: "Başkan, Buffalo olayıyla ilgili komplo teorilerini hiçbir delil sunmaksızın tweetliyor. [Gugino'nun] Kafasından gelen kan kurmaca mıydı? Gözlerimiz bize yalan mı söylüyordu? Hayır. Adam hala hastanede ve başkan onu aşağılıyor. Bu, acımasız ve pervasızca."

Uzun süredir kar amacı gütmeyen kuruluşlarda gönüllü olarak insan haklarını savunan Gugino'nun avukatı Kelly Zarcone de, müvekkilinin 'barışçıl bir protestocu' olduğunu söyledi. Zarcone, "ABD başkanının neden bu kadar karanlık, tehlikeli ve yanlış suçlamalar yaptığını anlayamıyoruz" dedi.

Gugino'nun polis tarafından ittirilerek yere düşürülmesi sosyal medyada ses getirmişti. Kulağından kan sızan ve hastaneye kaldırılan Gugino’nun durumunun stabil ancak ciddi olduğu belirtilmişti. Olayın ardından iki polis görevden uzaklaştırılmıştı. (DIŞ HABERLER/Amerika'nın Sesi)