Trump G7'ye 'modası geçmiş bir grup ülke' dedi, zirveyi erteledi

ABD Başkanı Donald Trump, korona virüsü nedeniyle Çin'i konuşmak istediği G7 zirvesini erteledi. G7'yi 'çok modası geçmiş bir grup ülke' diye niteleyen Trump, "G7'nin dünyada ne olup bittiğini temsil ettiğini düşünmüyorum" dedi; davetliler listesine başka ülkeleri de almak istediğini açıkladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Göreve geldiği günden bu yana ülkesinin uluslararası siyasetteki geleneksel politikalarının dışına çıkmasıyla dikkat çeken ABD Başkanı Donald Trump'tan, bu kez G7 ülkelerine karşı alışılmadık bir eleştiri geldi. Trump, G7 ülkeleri için "çok modası geçmiş bir grup ülke" deyip, önümüzdeki ay planlanan zirveyi başka liderlerin de katılabilmesi için ertelediğini açıkladı.

HANGİ ÜLKELERİ EKLEMEK İSTİYOR?

Florida'dan Washington'a dönüşünde başkanlık uçağı Air Force One'da gazetecilere konuşan Trump, G7 zirvesinin davetlileri arasına Avustralya, Güney Kore ve Hindistan'ın yanı sıra Kırım'ın ilhakına tepki olarak Barack Obama döneminde G8 grubundan çıkarılan Rusya'nın da katılabilmesini istediğini söyledi. Trump, önümüzdeki ay telekonferans üzerinden yapılması planlanan zirveyi bu nedenle eylül ayına veya daha ileri bir tarihe ertelediğini duyurdu.

Dünyanın en gelişmiş ekonomilerini temsilen ABD, İngiltere, Fransa, Japonya, Almanya, İtalya ve Kanada'nın dahil olduğu G7'yi 'çok modası geçmiş bir grup ülke' diye niteleyen Trump, "Erteliyorum çünkü G7'nin dünyada ne olup bittiğini temsil ettiğini düşünmüyorum" ifadelerini kullandı.

Beyaz Saray Sözcüsü Alyssa Farah ise Trump'ın zirvede korona virüsü nedeniyle Çin'i ele almak istediğini söyledi.

AVUSTRALYA: MEMNUNİYETLE KARŞILARIZ

ABD Başkanı'nın açıklamasına ilk tepki Avustralya'dan geldi. Korona virüsü salgınında Çin'e karşı en sert tepkilerden birini gösteren Avustralya hükümeti, G7 zirvesi için gelecek bir daveti memnuniyetle karşılayacaklarını açıkladı. Avustralya, ABD'yle bu konuda şimdiden temasların başladığını da duyurdu.Bu yılki G7 zirvesinin mart ayında Washington'da düzenlenmesi planlanıyordu. Ancak zirve salgın nedeniyle ertelenmişti. Trum ise geçtiğimiz hafta, normalleşmenin bir göstergesi olarak zirveyi yüzyüze düzenlemek istediğini duyurmuştu. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yüzyüze buluşmaya sıcak baktığı belirtilirken, Almanya Başbakanı Angela Merkel ile Kanada Başbakanı Justin Trudeau buna karşı çıkmıştı. (DIŞ HABERLER)