Tiyatro yasağı sürerken arkadaşının eğlence parkını açan Macron'a tepki

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un, yakın bir arkadaşının sahibi olduğu bir eğlence parkının açılmasına izin vermesi tepki çekti. Ülkedeki tüm kültürel etkinliklere yönelik yasak sürerken parkın açılacağını bizzat duyuran Macron çifte standart ve kayırmacılıkla suçlandı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da korona virüsü salgını nedeniyle festival, tiyatro ve spor etkinliklerine eylül ayına kadar izin verilmeyeceği açıklanmışken, Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron'un yakın bir arkadaşının sahibi olduğu eğlence parkının haziranda açılmasına izin çıkması tartışma yarattı. Macron, çifte standart, kayırmacılık ve popülizmle suçlanıyor.

Tartışma Macron'un, yakın dostu Philippe de Villiers'in sahibi olduğu tarihsel eğlence parkı Puy du Fou'nun 11 Haziran'da açılmasına izin verileceğini bizzat açıklamasıyla patlak verdi. Fransız basını, Avrupa karşıtı bir milliyetçi olan, İslam ve kürtaj karşıtlığıyla da tepki çeken Villiers'in Macron'a bir süredir baskı yaptığını sürüyor.

Fransa'nın batısındaki Vendée kentinde bulunan ve yılda 2.3 milyon kişinin ziyaret ettiği eğlence parkının açılacak olması, ülke kamuoyunda büyük tepki çekmiş durumda. Macron'u eleştirenler, Avignon Tiyatro Festivali gibi Fransız kültürünün simgesel etkinlikleri de dahil, tüm kültürel ve sportif faaliyetlerin eylül ayına kadar yasaklandığını hatırlatıyor. Başkent Paris'in sosyalist belediye başkanı Anne Hidalgo'nun, sekiz haftadır evlerinde olan Parislilere kentteki park ve bahçelerin yeniden açılması için tekrar tekrar yaptığı çağrıların reddedildiğine de dikkat çekiliyor.

'MAJESTELERİ'NİN SAĞCI BİR ARKADAŞI OLMAYINCA...'

Macron'un yakın dostuna geçtiği iltimas, eski kültür bakanlarından Aurélie Filippetti tarafından 'utanç verici' olarak tanımlandı. Sosyalistler ve Demokratlar İlerici İttifakı'ndan Avrupa Parlamentosu üyesi olan yazar ve gazeteci Raphaël Glucksmann ise Macron'u bir 'prens' gibi davranmakla suçlayarak, "Ne yazık ki Avignon Festivali yöneticisi Majesteleri'nin sağcı bir arkadaşı değil" tepkisini gösterdi. Sol görüşlü Boyun Eğmeyen Fransa Partisi'nden Bastien Lachaud da, "Macron açısından binlerce restoran ve otel sahibi bekleyebilir ama arkadaşı Philippe de Villiers'in sahibi olduğu Puy du Fou bekleyemez" eleştirisi getirdi.

'YEŞİL BÖLGE' SAVUNMASI

Macron'un kararını savunanlar ise ülkenin normalleşme planı kapsamında yeşil ve kırmızı bölgeler olarak ikiye bölündüğünü, eğlence parkının yeşil bölgede yer aldığını söylüyor. (DIŞ HABERLER)