Trump'a hidroksiklorokin tepkisi yağıyor, Pelosi'den 'obezite' hatırlatması geldi

ABD Başkanı Donald Trump'ın, korona virüsüne karşı önlem olarak hidroksiklorokin aldığını açıklaması infial yarattı. Trump'ın sözleri üzerine uzmanlar halkı bu ilacı kendi kendilerine kullanmamaları için uyarırken, Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın 'obez' kategorisinde olduğununu hatırlatıp "Bilim insanlarının onaylamadığı bir şeyi almıyor olmasını tercih ederdim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Covid-19 pozitif olmamasına rağmen yaklaşık iki haftadır sıtma ilacı hidroksiklorokin kullandığını söyleyen ABD Başkanı Donald Trump'a tepki yağıyor. Trump, ABD Gıda ve İlaç Dairesi'nin (FDA) hastane dışında kullanılmamasını tavsiye ettiği ve son araştırmalarda korona virüsüne karşı etkili olmadığı ortaya konulan bu ilacı kullandığını açıkladığı için 'sorumsuzlukla' suçlanıyor. ABD Başkanı, sosyal medyada da dalga konusu oldu.

TRUMP NE DEDİ?

Trump, dün düzenlediği basın toplantısında, iki haftadır hidroksiklorokin ve çinko takviyesi aldığını söyledi. 'Tanımadığı' bir doktorun kendisine bu ilacın faydaları hakkında bir mektup yazdığını, ilaç hakkında 'çok fazla hikaye duyduğunu' anlatan Trump, hidroksiklorokinin özellikle kalp hastaları üzerindeki yan etkilerine dair araştırmaları da yetersiz bulduğunu söyledi. Trump, araştırmalarda ilacın hastalara geç verildiğini, 'ilacın erken kullanımda koronaya karşı etkili olduğunu' savundu.

PELOSI: YAŞI VE KİLOSU ELVERMİYOR

73 yaşındaki ABD Başkanı'nın bu sözleri, bilimsel araştırmalara dayanmadığı gerekçesiyle ülkede infial yarattı. Temsilciler Meclisi'nin Demokrat Başkanı Nancy Pelosi, Trump'ın geçtiğimiz yıl yapılan sağlık taramasında artık 'obez' kategorisine girdiğini de hatırlatarak şu açıklamayı yaptı: "O bizim başkanımız. Özellikle de yaş grubu ve hastalıklı bir şekilde obez sayılan kilo grubu düşünüldüğünde, bilim insanlarının  onaylamadığı bir şeyi almıyor olmasını tercih ederdim" dedi.

'SAHTE UMUT VERİYOR'

Senato'daki Demokratların lideri Chuck Schumer de Trumop'ın 'dikkatsiz' davrandığını ve inanlara 'sahte umut' verdiğini belirtti.

'KENDİ KENDİNİZE ALMAYIN'

Demokrat siyasetçi Tim Ryan da Twitter hesabından 'Uyarı' notuyla şu mesajı paylaştı: "FDA hidroksiklorokin alınmasına karşı tekrar tekrar uyarıda bulundu. Potansiyel olarak öldürücü yan etkileri var. Bunu yeterince vurgulamak zor: Kendi kendinize bu ilacı almayın."

FOX BİLE ŞAŞIRDI: ÖLÜRSÜNÜZ

Trump'a en sert tepkilerden biriyse, her durumda kendisini desteklemesiyle bilinen sağcı Fox News kanalından geldi. Kanalın sunucusu Neil Cavuto, ABD Başkanı'nın açıklamalarından hemen sonra ekranda "Eğer risk altındaki gruptaysanız ve bu ilacı önleyici bir tedavi olarak kullanıyorsanız... sizi öldürür. Bunu yeterince vurgulamam zor. Sizi öldürür" ifadelerini kullandı.

Trump'ın sözleri, sosyal medya kullanıcıları arasında da tepki çekti. Birçok doktor hastalarını bu ilacı kendi kendilerine almamaları için Twitter üzerinden uyardı. Birçok kullanıcı ise Trump'ın dikkatleri yönetiminde yaşanan skandallardan başka yöne çekmek için böyle bir açıklama yaptığını, başkanın bilimsel olarak olumlu etkisi kanıtlanmamış bir ilacı kullandığına inanmadıklarını yazdı. (DIŞ HABERLER)