Avrupa'da ilk seyahat koridoru açıldı

Estonya, Letonya ve Litvanya arasındaki sınırlar açıldı. Korona virüsü tedbirleri kademeli olarak hafifletilirken, üç Baltık devletinin kendi aralarındaki seyahat kısıtlamalarını kaldırmasıyla Avrupa'da ilk 'seyahat koridoru' oluşturuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Baltık Denizi'ne kıyısı olan Estonya, Letonya ve Litvanya arasındaki sınırlar açıldı. Korona virüsü salgınıyla mücadele kapsamında alınan sınır tedbirlerini hafifleten Baltık devletleri arasında seyahat kısıtlamaları kaldırıldı.

Virüsle mücadele etmek için uygulanan kısıtlamalar Avrupa'da kademeli olarak hafifletilirken, Estonya, Letonya ve Litvanya arasındaki seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasıyla Avrupa Birliği'ne (AB) üye ülkeler arasında ilk seyahat koridoru oluşturulmuş oldu.

Yeni kurallar kapsamında son iki hafta içinde Baltık ülkelerinden başka bir yere seyahat etmemiş ve enfekte olmamış kişilerin bu üç ülke arasında seyahat etmesine izin verilecek. Vatandaşlar kara, deniz ve hava yoluyla seyahat edebilecek.

'NORMALE DÖNÜŞ UMUDU TAŞIYOR'

Litvanya Başbakanı Saulius Skvernelis, üç ülke arasındaki seyahat kısıtlamalarının kaldırılmasının 'normale dönüş umudu' taşıdığını söyledi. Avrupa Komisyonu'nun Litvanya temsilcisi Arnoldas Pranckevicius ise, "Baltık devletleri yakın ortaklardır. Salgından etkilenme oranları aşağı yukarı aynıdır ve ekonomiler de entegre edilmiş durumdadır. Bu nedenle insanların ve ticari ürünlerin serbest dolaşımı bölge için çok önemli" dedi.

'AB ÜYESİ ÜLKELER ARASINDA AYRIMCILIK YAPILMASIN'

Pranckevicius, şöyle devam etti: "Üye ülkelere sınırların açılmasında, Avrupa Komisyonu olarak ülkelerin birbirleriyle iletişim halinde olmalarını, eylemlerini koordine etmelerini ve AB'ye üye ülkeleri vatandaşları arasında ayrımcılık yapılmamasını bekliyoruz."

POLONYA VE FİNLANDİYA DAHİL OLMADI

Letonya Başbakanı Krisjanis Karins ise, "Polonya ve Finlandiya'nın potansiyel olarak bu sürece katılmak için iyi adaylar olduğunu düşünüyorum" dedi. Ancak Baltık devletleri arasındaki 'seyahat birliğine' katılmak için Polonya ve Finlandiya hükümetlerinden bir yanıt gelmedi. Estonya İçişleri Bakanı Mart Helme ise, sınırların açılmasının salgını kötü yönde etkilemeyeceğini ve endişe duyulmaması gerektiğini söyledi.

Bu hafta Finlandiya ve Estoyna arasında ve Polonya ve Litvanya arasında sınır tedbirleri hafifletilmişti. Ancak yalnızca eğitim ve iş amaçlı seyahatlere izin veriliyor. Johns Hopkins Üniversitesi'nin verilerine göre, Euro Bölgesi'nde İtalya, İspanya, Fransa ve Almanya gibi daha büyük ülkelere kıyasla salgından daha az etkilenen Estonya, Letonya ve Litvanya'da toplam vaka sayısı 150'nin altında. (DIŞ HABERLER)

AB'nin korona sonrası turizm planı sızdırıldı: İkili koridorlar açılabilirAB'nin korona sonrası turizm planı sızdırıldı: İkili koridorlar açılabilir