Validen Trump'a dezenfektan isyanı: Yüzlerce telefon aldık

Korona tedavisi için deri altına dezenfektan enjekte etmeyi öneren ABD Başkanı Donald Trump'a tepki dinmiyor. Maryland eyaletinin Trump'la aynı partiden olan valisi Larry Hogan, bu 'yöntemi' soran yüzlerce kişiden telefon aldıklarını açıklayarak 'Trump'ı aklına geleni söylemekle' eleştirdi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'nin Maryland eyaletinin Cumhuriyetçi Partili Valisi Larry Hogan, Başkan Donald Trump'ın korona virüsünün tedavisi için deri altına dezenfektan enjekte etmeyi önermesinden sonra, halktan dezenfektanın nasıl enjekte edileceği ya da bunun ağız yoluyla nasıl alınabileceği konusunda yüzlerce telefon aldıklarını açıkladı. Trump'ın partisinden olan Hogan CBS kanalına, "İnsanların bunu nasıl ciddiye aldığını anlamak zor" dedi.

'AKLINA GELENİ SÖYLÜYOR'

Hogan ABC kanalına demecinde de, 'Trump'ın günlük basın toplantılarında aklına geleni söylediğini' ve açıklamalarının bilimsel gerçeklere dayanması gerektiğini belirtti.

Trump'ın önerisinden sonra eyaletin acil durum birimi Twitter hesabından bir uyarı yayımlamış ve mesajda "Hiçbir koşulda iğne ya da başka yollarla vücuda dezenfektan enjekte edilmemeli" denilmişti. Dünyanın en büyük dezenfektan üreticilerinden Reckitt Benckiser da Trump'ın önerisine karşı "Dezenfektanlar hiçbir koşulda enjekte edilmemeli, içilmemeli, yenmemelidir" uyarısında bulunmuştu.

Dezenfektanlar solunması ya da yutulması halinde ölümcül olabilen maddeler. Deri, göz ve burunla doğrudan temasları da tehlikeli.

TRUMP NE DEMİŞTİ?

Trump, bilim insanlarını şaşkınlığa uğratan açıklamasında "Dezenfektanın virüsü bir dakikada yok ettiğini görüyorum. Bunu vücudun içine enjekte etmenin bir yolu var mı? Tıpkı bir temizlik yapar gibi. Bunu araştırmak ilginç olabilir" demişti.

Trump, tepkilerin ardından dezenfektanla ilgili sözlerini "alaycı bir ifadeyle söylediğini" öne sürmüş ve gazetecilerin "düşmanca sorular sorması nedeniyle artık günlük basın toplantısı düzenlemenin anlamsız olduğunu" söylemişti. Beyaz Saray Basın Sekreteri Kayleigh McEnany de Trump'ın dezenfektan önerisinin bağlamından koparılarak yayınlandığını savundu. (BBC Türkçe)