İran Meclisi'nin raporu: Gerçek ölü sayımız iki kat daha fazla

İran Meclisi'nin araştırma merkezi, ülkedeki korona virüsü salgınına ilişkin raporunda toplam vaka ve ölü sayılarının eksik hesaplandığı sonucuna vardı. Raporda vaka sayılarının resmi verilerden yaklaşık 10 kat fazla olduğu, ölü sayısının da en az yarı yarıya eksik hesaplandığı savunuldu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Korona virüsü salgınının en çok etkilediği Ortadoğu ülkesi olan, buna rağmen de gerçek sayıları gizlemekle suçlanan komşu İran'da, bu iddiayı destekler nitelikte bir Meclis raporu hazırlandı. İran Meclisi'nin araştırma merkezinin internette yayımlanan 46 sayfalık raporunda, ülkedeki ölü sayısının en az yüzde 50, hatta yüzde 80 oranında eksik göründüğü öne sürüldü.

ÖLÜ SAYISI 4 BİN 869'A YÜKSELDİ

İran'da son istatistiklere göre, 4 bin 869 ölüm gerçekleşti. Toplam vaka sayısı da 77 bin 995'e yükseldi. Ancak uluslararası uzmanlar, İran'ın vaka artışının düzenli bir eğri üzerinde göründüğüne ve ölüm oranının diğer ülkelerdekinden daha yüksek olduğuna dikkat çekerek, istatistikleri bilimsel açıdan sorguluyordu.

İran'da sahra hastanesine dönüştürülen bir alışveriş merkezi.

'GERÇEK VAKA SAYISI 10 KAT FAZLA OLABİLİR'

Meclis raporunun da aynı endişeyi dile getirmesi dikkat çekti. Raporda, ülkede solunum sıkıntısı yaşayan kişilerin çok azına test yapıldığı, bu nedenle resmi vaka sayısının gerçektekinden düşük göründüğü belirtiliyor. Gerçek vaka sayısının sekiz ila 10 kat daha fazla olabileceği öngörüsünde bulunulan raporda, İran yönetimine çok daha fazla test yapılması çağrısında bulunuyor.

'SADECE POZİTİF ÇIKIP HASTANEDE ÖLENLER SAYILIYOR'

Amerikan haber ajansı AP'nin haberine göre, ölü sayılarına ilişkin 'itiraf' ise altıncı sayfadaki bir dipnotta yer alıyor. Dipnotta, İran Sağlık Bakanlığı'nın resmi verilerinde, sadece testleri pozitif çıkmış ve hastanede ölen kişilerin sayıldığı, evlerinde ölenlerin bu verilere dahil edilmediği vurgulanıyor; gerçek ölü sayısının resmi verilerin iki katı, hatta belki de yüzde 80 daha fazlası olabileceği öne sürülüyor.

AP: GERÇEK SAYI 8 BİN 500'ÜN ÜZERİNDE OLABİLİR

AP ajansı, raporun en kötü senaryo tahminlerinin doğru olması halinde, İran'daki gerçek ölü sayısının 8 bin 500'ün üzerinde, toplam vaka sayısının da yaklaşık 760 bin olacağını da belirtti.

ABD HEM IMF'Yİ ENGELLİYOR, HEM YAPTIRIMLARI KALDIRMIYOR

İran Sağlık Bakan Yardımcısı Ali Rıza Raisi dün yaptığı açıklamada, yaygın test yapma konusunda sorunlar yaşadıklarını itiraf etmişti. Öte yandan, İran yönetiminin korona virüsü salgınının ilk haftalarında IMF'ye yaptığı fon başvurusu ABD tarafından engellenirken, Donald Trump yönetimi yaptırımların kaldırılması çağrısını da karşılıksız bıraktı. (DIŞ HABERLER)

New York'ta ölü sayısı birden arttı, Trump 'Sayıları şişirmeyin' diye kızdıNew York'ta ölü sayısı birden arttı, Trump 'Sayıları şişirmeyin' diye kızdı