Chicago'da virüsten ölenlerin yüzde 70'i siyah

Korona virüsü, ABD'de siyahlarla beyazlar arasındaki fırsat eşitsizliğinin sağlık sistemine nasıl yansıdığını gözler önüne serdi. Illinois eyaletinin Chicago kentinde, korona virüsü nedeniyle en çok siyahların öldüğü tespit edildi. Chicago'da ölenlerin yüzde 70'i siyah.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD'de siyahlarla beyazlar arasındaki fırsat eşitsizliği, korona virüsünden ölümlere de yansıdı. Nüfusunun sadece yüzde 29'unu siyahların oluşturduğu Chicago kentinde, korona virüsünden ölenlerin yüzde 70'inin siyah olduğu açıklandı. Chicago'nun da içinde bulunduğu Illinois eyaletinin genelindeyse, siyahların nüfusun yüzde 14.6'sını oluşturmasına rağmen ölümlerin yüzde 30'unun yine siyahlar arasında yaşandığı belirtildi.

Eyaletteki Kamu Sağlığı Departmanı'nın Direktörü olan Dr. Ngozi Ezike, "Irklar arasındaki sağlık verilerinde genel bir farklılık olduğunu hepimiz biliyoruz ve aynısı bu virüs için de geçerli olabilir" dedi. Ezike, eyalette siyahların yaşadığı bölgelerdeki sağlık sistemlerini güçlendirmek için çalışacaklarını ve buralara kaynak aktarılacağını açıkladı.

VALİDEN İTİRAF: SİSTEM ZATEN EŞİT DEĞİLDİ

Eyalet Valisi JB Pritzker de, sağlık sistemi kalitesinde geçmişte de var olan farklılıkların virüs tarafından göz önüne serildiğini itiraf etti. Chicago'da siyahların oturduğu mahallelerdeki yaşam süresinin ortalama 16 yıl daha kısa olduğu bilinirken, Vali Pritkzer, "Halk için zaten eşit olmayan bir sağlık sistemi varken, Covid-19 gibi bir şeyle karşılaştığınızda bu durum tırmanıyor. Çok endişeliyim" diye konuştu.

Illinois Halk Sağlığı Departmanı'nın paylaştığı vaka sayısı dağılımı.

Siyahların yaşadığı mahallelerde kapatılmış hastaneleri salgın sırasında yeniden açacaklarını söyleyen Pritkzer, sorunun esasında çok daha derin olduğuna da dikkat çekti: "Fakat bu, üç, dört ya da beş haftada çözülemeyecek bir sorun. Siyahların sağlık sisteminde on yıllar, hatta dürüst olmak gerekirse belki yüzyıllardır maruz kaldığı eşitsizliği telafi etmek zor."

VERİLER NE DİYOR?

ABD'nin Illinois eyaletinde en çok nüfusun bulunduğu üçüncü şehir olan Chicago'da yayın yapan radyo kuruluşu WBEZ'in analizine göre, Chicago'da Covid-19 kaynaklı ölümlerin yüzde 70'ini, Cook County'de ise yüzde 58'ini siyahlar oluşturuyor.

Siyah nüfusun nüfusun yüzde 23'ünü oluşturduğu Cook County'de koronadan ölen 183 kişinin 107'si siyah. Siyah nüfusun yüzde 29 oranında olduğu Chicago'da ise 86 ölümden 61'i, yani yüzde 70'i siyahlardan oluşuyor.

Illinois Halk Sağlığı Departmanı'nın paylaştığı ölüm oranları.

Illinois Halk Sağlığı Departmanı'nın paylaştığı veriler, Illinois eyalet genelinde ise Covid-19 teşhisi konulan kişilerin yüzde 29'unun siyah olduğunu gösteriyor.

Illinois Halk Sağlığı Departmanı'nın verilerinde, tespit edilen korona virüsü vakalarının yüzde 29'unu siyahlar, yüzde 28'ini beyazlar, yüzde dokuzunu Hispanikler, yüzde üçünü Asyalılar oluşturuyor.

Illinois eyaletinde siyahlar nüfusun yüzde 15'i ni oluşturuyor, yüzde 77 beyaz, yüzde 17 Latin, yüzde altı Asyalılardan oluşuyor.

'VERİLER ŞAŞIRTICI DEĞİL'

Illinois Üniversitesi'nden sağlık politikaları profesörü Linda Rae Murray ise bu verilerin 'rahatsız edici ama şaşırtıcı olmadığını' söyledi. Murray, "Bu veriler gerçeklerin bir yansıması. Savunmasız olan veya kaynaklara ulaşması daha zor olan insanlar salgında daha çabuk ölüyor" dedi. (DIŞ HABERLER)