Anayasa Mahkemesi Putin'e 2036 yolunu açtı

Rusya Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in iktidarını uzatacak değişikliklere geçit verdi. Mahkeme, Putin'in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının önünü açan yasa değişikliğinin Rusya yasalarını ihlal etmediği yönünde açıklama yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Rusya'da Anayasa Mahkemesi, Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 2036 yılına kadar iktidarda kalmasının önünü açan değişikliklere onay verdi. Mahkeme, önerilen anayasa değişikliklerinin Rusya yasalarına uygun olduğuna dair açıklama yaptı.

Rusya anayasasına göre, devlet başkanlığı normal şartlarda iki dönemle sınırlanıyordu. Putin'in de 2014 yılında görevi bırakması gerekiyordu. Ancak geçtiğimiz günlerde, Putin'in iki dönem daha seçilmesine olanak tanıyacak değişiklikler Duma'da onaylanmıştı.

Putin oylama öncesinde milletvekillerine hitaben yaptığı konuşmada dönem sınırlamasının kaldırılmasına karşı çıkıyor gibi görünse de, 'Anayasa Mahkemesi onayı ve referandumda kabul' şartlarıyla değişikliğe yeşil ışık yakmıştı. Putin, 'toplumların uzun vadede iktidarın düzenli olarak değişeceğine dair garantilere sahip olması gerektiğini' söylese de, Anayasa Mahkemesi'nin onaylaması şartıyla bu yönde bir değişikliği kabul edeceğini eklemişti. Rusya lideri, "Bu seçenek ilkesel olarak mümkün ama bir şartla - eğer Anayasa Mahkemesi, böyle bir değişikliğin anayasanın ilkeleri ve ana maddeleriyle çelişmediğine dair resmi bir karar verirse" demişti.

20 yıldır iktidarda olan 67 yaşındaki Putin, Rusya'da Josef Stalin'den sonra en uzun süre görev yapmış lider unvanını taşıyor. 2024 yılından sonra iktidarda kalmasını önü açılırsa, altı yıllık dönemler için iki defa daha seçilmesi halinde, 83 yaşına geleceği 2036 yılına kadar bu görevi sürdürebileceği belirtiliyor. (DIŞ HABERLER)