ABD'den Ketaib Hizbullah depolarına hava saldırısı

Pentagon, Irak'ta Haşdi Şabi’ye bağlı Ketaib Hizbullah’ın (Hizbullah Tugayları) depolarına hava saldırısı düzenlendiğini açıkladı. Pentagon sözcüsü, saldırının 'orantılı ve savunma amaçlı' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon), Irak'ta ABD askerlerinin konuşlu olduğu Taci askeri üssüne saldırı düzenlenmesinin ardından Ketaib Hizbullah örgütüne ait silah depolarına yönelik hava saldırısı düzenlediklerini açıkladı. Pentagon'dan yapılan yazılı açıklamada, Irak'ta Ketaib Hizbullah örgütüne ait beş silah deposunun vurulduğu ve 'örgütün gelecekte ABD güçlerine yönelik saldırı kapasitesinin büyük ölçüde geriletildiği' belirtildi.

Pentagon sözcüsü Alyssa Farah, "Bu tesislerin aralarında ABD ve koalisyon kuvvetlerine düzenlenen saldırıda kullanılan silahların saklandığı depolar da vardı" ifadelerini kullandı. Farah, saldırının 'orantılı ve savunma amaçlı' olduğunu söyledi ve "Bu terör grupları ABD ve koalisyon güçlerine yönelik saldırılarını durdurmalı. Aksi takdirde bunun bedelini bizim istediğimiz yer ve zamanda ödemeye hazır olacaklar" dedi.

İngiltere Savunma Bakanı Ben Wallace ise, 'İngiltere'nın ABD'nin kendisini savunma hakkını desteklediğini' söyledi. Irak resmi makamlarından konuya ilişkin henüz bir açıklama yapılmadı.

ABD Savunma Bakanı Mark Esper, çarşamba günü düzenlenen saldırının arkasında Irak'taki milis güçlerinden Ketaib Hizbullah'ın olduğunu emin olduklarını söyledi. Esper, perşembe günü erken saatte yaptığı açıklamada 'ABD Başkanı Donald Trump'ın gerekli gördüğü her şeyi yapmasına izin verdiğini' söylemişti. Esper sözlerine şöyle devam etti: "Üslerimize ateş edip, Amerikalıları öldürdükten sonra bu yaptıklarınız yanınıza kalamaz."

ABD ve koalisyon askerlerinin konuşlu olduğu Bağdat'ın kuzeyindeki Taci üssüne önceki gün 30 roket fırlatılmış 18'i üsse isabet etmişti. Saldırı sonucunda iki ABD askeri ile bir İngiliz vatandaşı ölmüş, 14 asker yaralanmıştı. ABD Savunma Bakanı Mark Esper, bu saldırılara karşılık vermek üzere tüm seçeneklerin masada olduğunu belirtmişti. (DIŞ HABERLER/Sputnik)