Mülteci krizi: Miçotakis eleştiri yağmuruna tutuluyor

Yunanistan'da başta ana muhalefet partisi olmak üzere, hükümetin sınırları kapatma ve mültecileri Türkiye topraklarına geri gönderme kararı tepki çekiyor. Ana muhalefet partisi Syriza, iktidarın mülteci krizindeki tavrı ile Yunanistan’da ‘iç savaş koşullarını’ yarattığı uyarısında bulunuyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye-Yunanistan sınırında ve Ege Adaları'nda yaşanan son gelişmeler ve Atina’daki muhafazakar Kiryakos Miçotakis hükümetinin tavrı, muhalefetin yoğun tepkisine ve eleştirilerine neden oluyor. Başta ana muhalefet partisi Syriza olmak üzere sivil toplum kuruluşları da hükümetin sınırları kapatma ve mültecileri Türkiye topraklarına geri gönderme kararına karşı çıkıyor.

Ege Adaları'nda geçtiğimiz dönemde mültecilere destek veren birçok sivil toplum kuruluşu, son gelişmelere tepki göstererek çalışmalarını yarıda kesip Atina’ya dönüyor. Geçtiğimiz saatlerde Midilli’de yerel halkın saldırılarına maruz kalan ve resmi makamların desteğinden yoksun kalan sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Ege Adaları'ndaki çalışmalarını askıya alma kararı aldı.

SYRIZA'NIN TEPKİSİ

Muhafazakar hükümetin mülteci karşıtı çizgisine ana muhalefet partisi Syriza tepki gösteriyor. Syriza'dan gelen açıklamada, Miçotakis hükümetinin mülteci meselesi ile ilgili olarak son yedi ayda üst üste kilit noktalardaki isimleri değiştirdiğini ve mülteci krizi ile ilgili elle tutulur bir strateji oluşturamadığı ifade ediliyor. Syriza, iktidarın milliyetçi kesimi tatmin etmek için uluslararası camianın tepkisini çeken adımlar attığını vurguluyor.

Türkiye karşısında yeterince Miçotakis hükümetinin sesini yükseltemediği görüşünü öne çıkaran ana muhalefet partisi Syriza, iktidarın mülteci krizindeki tavrı ile Yunanistan’da ‘iç savaş koşullarını’ yarattığı uyarısında bulunuyor. Syriza ayrıca Başbakan Mitsotakis’e ‘Avrupa Birliği kartını neden etkili bir şekilde kullanmadın’ sorusunu da yöneltiyor.

KKE'DEN NATO VE AB ÇIKIŞI

Son mülteci krizi ile ilgili bir tepki de Yunanistan Komünist Partisi (KKE)’den geldi. Son gelişmelerle ilgili partinin gerçekleştirmiş olduğu çıkışta NATO ve AB vurgusu öne çıktı. KKE’ye göre Yunanistan, 'NATO ve AB ile olan ilişkilerini gözden geçirmediği sürece mülteci krizi açmazından çıkamayacak'. KKE, Yunanistan’ın krizde alternatif arayışlar içerisine girmesi gerektiği açıkladı.

SİVİL TOPLUM HAREKETE GEÇİYOR

Atina başta olmak üzere birçok büyük kentte sivil toplum kuruluşları harekete geçiyor. Birçok kurulu, Yunanistan genelinde kabaran yabancı karşıtlığını protesto etmek için eylem düzenleme kararı aldı. Ülke genelinde, hükümetin mülteci krizindeki tavrı ve yabancı karşıtlığı protesto edilecek.