ABD: Saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tam

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) 7 ülkenin çağrısıyla İdlib'deki durumu görüşmek üzere acil toplandı. ABD'nin BM Daimi Temsilcisi Kelly Craft, "Gözlem noktalarına yapılan ve askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" diye konuştu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK) İdlib'de 33 Türk askerinin ölmesinin ardından artan gerginliği görüşmek üzere acil bir toplantı yaptı. Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre toplantı, ABD, İngiltere, Almanya, Fransa, Belçika, Estonya ve Dominik Cumhuriyeti'nin talebiyle yapıldı.

ABD: EN GÜÇLÜ ŞEKİLDE KINIYORUZ

ABD'nin Birleşmiş Milletler (BM) Daimi Temsilcisi Kelly Craft, toplantıda yaptığı konuşmada, "ABD, dün Türk birliklerine yapılan saldırıyı en güçlü şekilde kınamaktadır. Bu saldırılar tamamen gayrimeşru, anlamsız ve barbarcadır" değerlendirmesinde bulundu.

Saldırıda ölen olan askerlerin ailelerine ve yakınlarına başsağlığı dileğini ileten Craft, "Bugünlerde ABD, NATO müttefiki Türkiye'ye bağlılığını sürdürmekte tereddüt etmeyecektir. Gözlem noktalarına yapılan ve askerlerinin ölümüyle sonuçlanan gayrimeşru saldırılara karşılık verme konusunda Türkiye'ye desteğimiz tamdır" diye konuştu.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo da, İdlib'de Türk askerine yapılan saldırıyı şiddetle kınayarak, "Esad rejimi, Rusya ve İran saldırılarına son vermeli" dedi.

İNGİLTERE: KALICI ATEŞKES ÇABALARINI DESTEKLİYORUZ

İngiltere, Türkiye'nin bölgede acil ve kalıcı ateşkes sağlanması yönündeki çabalarını desteklediğini bildirdi. İngiltere Dışişleri Bakanı Dominic Raab, Türk askerlerinin şehit edilmesini kınadığını belirterek, Türk hükümetine ve halkına başsağlığı dileklerini iletti.

"NATO müttefikimiz Türkiye'nin İdlib'de acil ve kalıcı bir ateşkesi müzakere etme çabalarını destekliyoruz" diyen Raab, "Dünkü olaylar, sadece Suriye rejiminin ve Rusya'nın İdlib'de yürüttüğü saldırının pervasız ve acımasız doğasını teyit etti. Ay başında açıklanan yeni yaptırımlar temelinde, bu suçlara son verilene kadar bu baskıyı daha da artırmak için uluslararası ortaklarımızla birlikte çalışacağız" ifadesini kullandı. Raab, bunun savaşta şimdiye kadarki en büyük insani krize yol açtığını belirtti.

Fransa da İdlib'de gerginliği azaltma konusunda verdiği taahhütleri yerine getirmemesi nedeniyle Esad yönetimi ve Rusya'yı kınadı.

GUTERRES: CİDDİ KORKU DUYUYORUM

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Suriye'nin kuzeybatısında özellikle son 24 saatte tırmanışa geçen gerginlik nedeniyle ciddi korku duyduğunu belirterek, "Suriye'de süren çatışmalar boyunca bu en endişe verici anlardan biri. Acil bir eylem olmazsa, saat başı daha fazla tırmanma riski var" dedi.

BM binasında, İdlib'deki çatışmalarla ilgili açıklamalarda bulunan Guterres, çatışmalarda en büyük bedeli sivillerin ödediğine dikkati çekerek şöyle devam etti: "Son 3 ay içinde yaklaşık 1 milyon kişi evlerinden kaçtı. Okullara ve tıbbi tesislere hava saldırıları devam etti. Yerlerinden edilmiş ailelerin sığınak aradığı kamplar ve diğer yerler, bombardımana uğradı. Çatışma alanları genişleyip ilerledikçe daha yoğun nüfuslu bölgelere ulaşıldı."

'GERGİNLİKTEN GERİ ADIM ATIN'  

Durum tamamen kontrolden çıkmadan acil olarak ateşkes ilan edilmesi gerektiğine işaret eden Guterres, "İlgili kişilerle olan tüm temaslarımda, tek basit bir mesajım oldu; gerginlikten geri adım atın" diye konuştu. Guterres, Suriye'de 10. yılına girecek çatışmaların yıkım ve sefaletten başka bir şey getirmediğini vurguladı, tek çözümün diplomasiye şans verilerek BM yoluyla siyasi sürece devam edilmesi olduğunu kaydetti. (AA)

Etiketler BM toplantı İdlib