Suriye Kürt Ulusal Konseyi: Kürt bölgelerinde demografi endişemizi Çavuşoğlu'na ilettik

Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin açıklama yaptı: Bölgenin demografik yapısını etkileyen değişimleri kınadığımızı, Suriye’nin genelinde ve özellikle de Kürt bölgelerinde buna karşı olduğumuzu söyledik.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS), Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile dün gerçekleştirdikleri görüşmeye ilişkin açıklama yaptı. Buna göre ENKS heyeti Çavuşoğlu'na, 'Suriye ve özellikle Kürt bölgelerinde demografik değişime karşı olduklarını' iletti.

Heyette yer alan ENKS Başkanlık Konseyi Üyesi Nimet Davut, "Bölgenin demografik yapısını etkileyen değişimler konusunda ENKS’nin görüşlerini paylaştık, bu uygulamaları kınadığımızı, Suriye’nin genelinde ve özellikle de Kürt bölgelerinde buna karşı olduğumuzu söyledik. Onlar da demografik değişimi desteklemediklerini ve bu tür yaklaşımlara karşı olduklarını vurguladı” dedi.

Görüşmeye ilişkin Rudaw'a konuşan Davut "Aslında biz daha Sere Kaniye olaylarından hemen sonra böyle bir görüşmeyi talep etmiştik. Maalesef bu güne kadar ertelendi” deyip şu ifadeleri kullandı: "Özellikle de Suriye muhalefeti ile aramızda sağlanan yeni anlaşmadan sonra bu görüşme önemliydi. Türk ordusu ile silahlı grupların Sere Kaniye, Gire Spi ve Efrin’deki uygulamalarının ve buralarda yaşayan halkımızın yaşadığı zorlukların aşılması konusunda muhalefetle bir anlaşmamız olmuştu. Bu çerçevede Türkiye’den ittifakı desteklemesini ve halkımızın yaşadığı zorlukları hafifletmelerini istedik, çünkü Türkiye desteklemezse uygulanmasının da zor olacağını düşünüyoruz."

'HALKIMIZIN EVLERİNE DÖNMESİ BİR ZORUNLULUK'

Görüşmede genel olarak siyasi gündemi de değerlendirdiklerini dile getiren Davut, sözlerine şunları ekledi: “Suriye’deki rolünden ve muhalefet üzerindeki etkisinden ötürü Türkiye’nin desteğini önemli buluyoruz. Bu doğrultuda halkımızın taleplerini de tartışma fırsatı bulduk. Halkımıza yönelik uygulamalar üzerinde özellikle durduk, halkın köylerine, evlerine dönmesinin zorunluluk olduğunu belirttik. Yine bölgenin demografik yapısını etkileyen değişimler konusunda ENKS’nin görüşlerini paylaştık, bu uygulamaları kınadığımızı, Suriye’nin genelinde ve özellikle de Kürt bölgelerinde buna karşı olduğumuzu söyledik. Onlar da demografik değişimi desteklemediklerini ve bu tür yaklaşımlara karşı olduklarını vurguladı.”

Davut, Rojava’da Kürtler arasında birlik sağlanması konusuna uluslararası alandan da teşvik geldiğini belirterek, "Halkımızın da bu konuda bizden bir talebi var. Bu bir ihtiyaçtır. Fakat şu da bilinmelidir ki Kürtler arasındaki ittifak hiç kimseye karşı olmayacaktır. Ne muhalefete ne de komşu ülkelere karşı olmayacak. Halkımızın, Suriye haklarının ve barışın hizmetinde olacak” dedi.

Çavuşoğlu da görüşmeye ilişkin Twitter hesabından yaptığı açıklamada ENKS’yi “Suriyeli Kürtlerin meşru temsilcisi” gördüklerini yinelemiş, “Suriye Ulusal Koalisyonu içindeki ve siyasi süreçteki rollerini desteklediğimizi belirttik. Kürtlere en büyük zararı terör örgütü PKK/YPG’nin verdiğini vurguladık” demişti. (Rudaw)