56'ncı Münih Güvenlik Konferansı: Stratejik ortaklıklar tartışılıyor

56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'nda liderler ve hükümet yetkilileri bir araya geliyor. 'Batısızlık' temasıyla düzenlenen konferansta, ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo "Batı kazanıyor ve birlikte kazanıyoruz" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Almanya'da düzenlenen 56'ncı Münih Güvenlik Konferansı'nda 70 ülkeden devlet başkanları ve savunma bakanları bir araya geliyor. 14-16 Şubat tarihleri arasında devam edecek konferansın konusu 'Batısızlık-Westlessness'.

ABD: BATI KAZANACAK

Konferansta konuşma yapan ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, Çin, İran ve Rusya'yı eleştirerek 'Batı'nın kazanacağını' söyledi. Pompeo, "Transatlantik ittifakın öldüğü fikri çok abartılıyor. Batı kazanıyor ve birlikte kazanıyoruz" dedi. Batı'nın Rusya ve Çin'in 'imparatorluk kurma' isteklerine üstün geleceğini ifade etti.

Pompeo'dan hemen sonra konuşan ABD Savunma Bakanı Mark Esper, Çin'in Huawei politikalarının 'hain bir strateji' olduğunu söyledi. Esper, "Çin'in uluslar arası kurallara dayalı düzeni manipülasyonuna ve bunun beraberinde getirdiği zorluklara karşı uyanık olmamız şart" dedi.

'ABD'NİN KÜÇÜK ORTAĞI OLAMAYIZ'

Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steinmeier, daha önce yaptığı konuşmasında ABD, Çin ve Rusya'nın 'dünyayı daha kötü bir yer haline' getirdiklerini söylemişti. Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, konuşmasında Steinmeier'ın sözlerine katıldığını belirterek başladı.

'ABD'nin küçük ortağı olamayız diyen' Macron, NATO'yu desteklediğini ancak 'yerel tehditler' konusunda Washington'dan bağımsız hareket edilmesi gerektiğini söyledi. Macron, 'Avrupa'nın kendi geleceğine inanmayan bir kıta haline geldiğini' de sözlerine ekledi.

Rusya ve Fransa'nın 'daha yakın diyalog içinde olması gerektiğini' söyleyen Macron, "Stratejik diyaloğu yeniden başlatmalıyız, çünkü günümüzde gittikçe daha az konuşmaya başlıyoruz, çatışmalar çoğalıyor ve onları çözemiyoruz" dedi.

ZELENSKİY: HERKES BANA AZİL SÜRECİNİ SORUYOR

Daha önce komedyen olan Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, "Her yerde azil süreciyle ilgili sorular alıyorum" dedi. Zelenskiy, 2019'da göreve başlamadan önce şöhret ve Oscar hayali kurduğunu, şöhret hayaline ABD Başkanı Donald Trump'ın azil soruşturmasıyla kavuştuğunu söyledi.

Ukrayna’da 6 yıldır yaşanan krize dikkati çeken Zelenskiy, Ukrayna’daki savaşın 'Avrupa’daki savaş' olarak adlandırılabileceğini söyledi. Zelenskiy, son dönemlerde uluslararası uzmanların Ukrayna’da barışa yaklaşılması konusunda olumlu düşüncelere sahip olduğuna işaret ederek, “Yeni Ukrayna yönetimi barışa ulaşmak için gereken her şeyi yapıyor. Bu savaşı biz başlatmadık fakat onu biz bitireceğiz. Bunu hep birlikte yapacağız” ifadelerini kullandı.

LAVROV-STOLTENBERG GÖRÜŞMESİ

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg konferans kapsamında bir araya geldi. Avrupa'da askeri alandaki güvenlik durumu, Rusya-NATO arasındaki ilişkiler ve Afganistan görüşüldü. (DIŞ HABERLER/AA)