Fransa'da Renault'ya ayrımcılık suçlaması

Fransa Çalışma Bakanlığı 6 Şubat'ta yayınladığı raporda Renault, Air France gibi büyük şirketlerin de içinde olduğu yedi şirketi işe alımlarda ayrımcılık yapmakla suçladı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Fransa'da Çalışma Bakanlığı, bir süredir devam eden denetlemelerin sonuçlarını dün açıkladı. Renault, Air France, Accor, Altran, Arkéma, Renault, Rexel ve Sopra Steria ile birlikte yedi şirketi denetleyen Çalışma Bakanlığı, şirketlerin işe alımlarda ayrımcılık yaptığını belirtti.

Bakanlığın açıkladığı verilere göre isminden Kuzey Afrika kökenli olduğu anlaşılan adayların işe alınma şansları yüzde 9,3 olurken, Avrupa kökenli isimlere  sahip adaylarda bu oran yüzde 12,5 oldu. Bu çalışmaya göre Kuzey Afrika kökenlilerin işe alımlardaki şansları Avrupa kökenlilere göre yüzde 25 daha düşük.

Çalışma Bakanlığı'nın açıkladığı sonuçlara Renault dışındaki şirketler aynı gün yanıt verdi. Şirketler, Bakanlığın çalışmada kullandığı metodolojinin yetersiz olduğunu ve yanlış sonuçlara ulaştıklarını ifade etti. Bakanlık denetleme sonuçlarının rastgele seçilen 10 bin 349 adaydan aldıkları bilgilere dayandığını belirtirken yılda 4 bin kişiye istihdam yarattıklarını ifade eden Air France, sonuçların kendi kültür, değer ve şirket yaklaşımlarını yansıtmadığını ifade etti. Renault ise suçlamalara henüz yanıt vermedi.

2018 Mayısında banliyö bölgelerine yönelik yaptığı açıklamada Emmanuel Macron böyle bir soruşturmanın yapılacağına söz vermişti. Çalışma Bakanlığı araştırmanın istihdam alanında Fransa'da yapılan en geniş kapsamlı araştırma olduğunu ifade etti.

Ocak ayında bir rapor da radyo kanalı France Inter tarafından yayınlanmış, bu çalışmada 103 şirket incelenmiş ancak hiç birisinin ismi verilmemişti. (DIŞ HABERLER)